Bloggen

Fem filmtips för dig som gillar Mars

The Martian, 2015
20th Century Fox
´
Publicerad
2016-03-18
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Planeten Mars är något som alltid har fascinerat människan. Det har också märkts i filmindustrin. Vad vore då inte mer passande att, nu i mars, ge lite tips på marsinspirerade filmer?


 



The Martian - 2015


Ridley Scotts senaste rymdfilm blev både en publiksuccé och kritikersuccé när den hade premiär för cirka ett år sedan. Astronauten Mark Wattney spelas av Matt Damon. Han blir kvarglömd på Mars, då de andra astronauterna tror att han dött i en stor sandstorm. I väntan på räddningen måste han överleva. Scenerna på Mars är inspelade i Wadi Rum i Jordanien. Där är även en annan Mars-film är inspelad, “Red Planet” från 2000.   


Capricorn One - 1978


När de tre första astronauterna ska lyfta mot Mars stoppas nedräkningen och de evakuerar rymdraketen. På väg till den väntande helikoptern ser de hur nedräkningen fullföljs och raketen åker iväg upp i rymden. I militärbasen, där de sedan hålls gömda, får de veta att deras kapsel inte varit säker nog för dem men att de ändå måste låtsas vara på väg till Mars. Men helt plötsligt börjar någonting gå fel, kapseln tar eld och brinner upp i atmosfären. De tre astronauterna förstår snabbt att deras liv är i fara. Filmen bygger delvis på konspirationsteorier kring månlandningen 1969, då många tror att det hela var regisserat av Hollywood i syfte för att USA skulle vinna rymdkapplöpningen. I rollistan finns Elliot Gould, James Brolin, Sam Waterston.



Mars Attacks - 1996


Rymdteleskopet Hubble upptäcker ett stort antal rymdfarkoster som närmar sig jorden från Mars. Besökarna är dock inte så fredliga. Tim Burtons science fiction-komedi har blivit en kultrulle. I rollistan finns stora namn som Jack Nicholson, Pierce Brosnan, Glen Close, Sarah Jessica Parker, Danny DeVito, Michael J. Fox – samt sångaren Tom Jones i en roll som sig själv.


Mission to Mars - 2000


Den första bemannade expeditionen landar på Mars. De ser en stor stark energipuls komma från en kulle och plötsligt förlorar de kontakten med jorden. På jorden tror alla att de har dött och en räddningsaktion påbörjas för att undersöka olyckan och försöka få hem någon överlevande. Väl framme på Mars upptäcker de att bara en astronaut har överlevt och att den storm som dödade de andra var konstgjord.


Brian de Palma stod för regin av denna rymdfilm, och blev nominerad för årets Razzie för sämsta regi. Han vann dock inte. Razziegalan delar ut priser till årets sämsta insatser i filmvärlden.



Total Recall - 1990


En av Arnold Schwarzeneggers bästa filmer. Den utspelar sig i framtiden och byggnadsarbetaren Douglas drömmer om att resa till Mars. Han går till en minnesbank och köper minnen som implementeras i hans kropp. Då går någonting fel. Hans personlighet börjar sakta förändras och han börjar tvivla på vem han är. Vilken av de två personligheterna är han och vad är det egentligen med Mars? Bland rollerna märks också Sharon Stone och Rachel Ticotin.