Bloggen

Force Awakens - den bästa Star Wars-filmen av alla

Hjältarna Rey och Finn jagas av stormtroopers i den senaste Star Wars filmen The Force Awakens.
starwars.com Disney
´
Publicerad
2016-02-29
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

1,2 miljoner svenskar har redan sett den senaste Star Wars filmen The Force Awakens. Nu har vi på Rymdkanalen också gjort det och tycker att historien är precis så enkel som vi vill att den ska vara. Faktiskt den bästa Star Wars-filmen sedan Rymdimperiet slår tillbaka från 1983. Särskilt plus till gästspelande Daniel Craig som står för en av filmens roligaste scener.


När filmen hade premiär i december förra året var hela världen som på nålar för att veta hur J.J. Abrams skulle hantera det stora arvet efter George Lucas. Lucas hade själv kommit till Disney med en idé på en story men blivit nekad, och filmen skrevs istället av just J.J. Abrams tillsammans med Star Wars-veteranen Lawrence Kasdan.


Ungefär 30 år har gått efter filmen Jedins återkomst och Darth Vader har dött i Luke Skywalkers armar. Imperiet har gått under och av resterna har istället The First Order bildats, med Kylo Ren (Adam Driver) i spetsen. Vi får stifta bekantskap med tre nya huvudpersoner i den här sagan - Rey, Finn och Poe - men självklart får vi återse även gamla favoriter.


Adam Driver imponerar som Kylo Ren.
Adam Driver imponerar som Kylo Ren.

 




Historien börjar när vi får följa Rey (Daisy Ridley) på ökenplaneten Jakku. Hon är en skräpletare och av en slump kommer hon över en droid som innehåller värdefull information. Samtidigt börjar stormtroopern Finn (John Boyega) tvivla på sitt uppdrag. Han försöker hitta mening med att följa sina order. Han får tag i Poe (Oscar Isaacs), en pilot som har tillfångatagits av The First Order, och hjälper honom att fly och där drar äventyret igång.

Storyn är simpel och rak precis som i första filmen. First order och General Leia (Carrie Fischer) vill båda på varsitt håll hitta “den sista jedin” - Luke Skywalker (Mark Hamill). Han Solo (Harrison Ford) och Chewbacca kommer givetvis också tillbaka men nu är det nykomlingarna som briljerar. Adam Driver är magnetisk som filmens antagonist. Daisy Ridley stjäl varenda scen hon är med i och John Boyega är perfekt som den gode Finn.


I filmen får vi också se gästspelande Max von Sydow, Simon Pegg och Warwick Davis men framförallt Daniel Craig i en av filmens roligaste scener. Ett annat guldkorn är den lilla oemotståndliga droiden BB-8 som är gudomlig som comic relif.


Det här en väldigt välgjord film, den känns äkta på ett sätt som inte de tre prequel-filmerna ens är i närheten av. Skådespelarna är välcastade och historien är exakt så enkel som man vill att den ska vara. Vi tycker att The Force Awakens är den bästa filmen sedan Rymdimperiet slår tillbaka från 1983 och ser fram emot uppföljarna.