Hero Image

För första gången ska rymdsond studera gravitationsvågor

Publicerad
2015-11-27
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

För första gången ska en rymdsond försöka studera gravitationsvågor. Den 2 dec 2015 skickas farkosten Lisa Pathfinder mot rymden. Inuti Lisa Pathfinder finns två guldpläterade kuber som befinner sig i fritt fall och ska ta upp minsta rörelse från dessa små och svårfunna vågor. Hittills har ingen lyckats mäta gravitationsvågor.Klipp: ESA:s rymdsond Lisa Pathfinder ska för första gången mäta gravitationsvågor.

Rymdsonden är en teknikdemonstration, där målet är att testa tekniken för att hitta och studera gravitationsvågor. Efter Lisa Pathfinder hoppas den europeiska rymdorganisationen ESA kunna påbörja ett betydligt större rymduppdrag där tre liknande rymdfarkoster ska flyga i formation med 5 miljoner kilometers mellanrum. I varje farkost finns en kub och genom laser mäts avstånden mellan de fritt svävande kuberna. Samma teknik som nu ska testas i Lisa Pathfinder, men i betydligt större skala.


 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen