Bloggen

Skicka ditt namn till Mars

Nasas rymdfarkost Insight Lander kan ta med sig ditt namn till Mars.
NASA/JPL-Caltech.
´
Publicerad
2015-08-25
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Vad sägs om att skicka ditt namn till Mars? Om ett år landar Nasas nästa Mars-farkost Insight på den röda planeten. Ombord har den då mänger av jordbors namn med sig. Så här skickar du iväg ditt namn ut i rymden.


Nasa bjuder just nu in människor runt om i världen att skicka in sina namn för att sedan etsa in dem på ett chip som ska fästas på rymdfarkosten Insight Mars Lander. Farkosten skickas upp i februari 2016 och landar på Mars sju månader senare.


Insight Mars uppdrag är att placera en stationär landare utrustad med en seismometer och en värmesond på Mars yta. På så sätt ska man studera den röda planetens tidiga geologiska utveckling, vilket kan ge ny kunskap om flera av planeterna i vårt solsystem.


Insight Mars Lander ska använda sin seismometer för att mäta jordskalv, eller snarare ”Marsskalv”. Den ska också använda en värmesond för att hamra sig djupt ner i marken för att ta reda på mer om Mars inre struktur. Till exempel om dess storlek, om planetens kärna är flytande eller fast och i allmänhet ge mer kunskap om bildandet och utvecklingen av steniga planeter.


Så om du vill vara en del av människans utforskning av rymden kan du gå in och lämna ditt namn här. Sista dagen är den 8 september!


Nasas rymdfarkost Insight Lander ska utforska Mars.
Nasas rymdfarkost Insight Lander ska utforska Mars.

 




Källa: NASA/JPL-Caltech.