Bloggen

Direkt från nattens satellituppsändning: ”En fantastisk upplevelse!”

Uppsändningen av Sentinell-2A från den europeiska rymdbasen i Kourou..
ESA-M. Pedoussaut
´
Publicerad
2015-06-23
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

I natt skickades den europeiska miljösatelliten Sentinel-2A upp från Kourou i Franska Guyana. På plats fanns Rymdstyrelsens Karin Holmquist. Här kommer hennes rapport från uppsändningen:

- Vilken fantastisk och nästan surrealistisk upplevelse det var att se Sentinel-2 sändas upp mitt i den mörka Kourou-natten. Visst förstod jag att det skulle vara häftigt, men det var verkligen helt överväldigande! Tillsammans med omkring 70 andra personer stod jag nära platsen för uppsändningen och såg Vega-raketen ta med sig Sentinel-2A upp mot natthimlen. Sju kilometer från startplattan kunde vi känna både muller och vibrationer när raketen lyfte. Många av åskådarna omkring mig hade varit inblandade i satellitbyggandet och det gick inte att ta miste på känslan av lycka och lättnad hos dem. Nu väntar vi spänt på att Sentinel-2A ska börja cirkulera runt jorden i sin bana och ge oss fantastiska bilder under lång tid framöver.


Bild: Karin Holmquist. Källa: Rymdstyrelsen.

 
Stort Sentinel-intresse på Skogsstyrelsen.
Det är inte bara inom rymdvärlden som Sentinel-2A väcker intresse. Även på Skogsstyrelsen följde medarbetarna uppsändningen inatt.

- Vi var en handfull entusiaster som samlades strax efter klockan tre för att följa nedräkningen, berättar Anders Persson, som arbetar på enheten för geografisk information. Vi kunde chatta med varandra och kommentera det som hände vid uppskjutningsrampen i Kourou och vid kontrollcentret i Darmstadt. Det här är början på en ny era i Skogsstyrelsens användning av satellitbilder!

Skogsstyrelsen kommer främst att använda bilder från Sentinel-2A för att börja följa händelser i skogen som sker under vegetationssäsongen, bland annat för att kunna registrera utförda avverkningar betydligt snabbare och följa vegetationens utveckling under säsongen.

Om Sentinel-2A
Sentinel-2A ingår i miljöövervakningsprogrammet Copernicus och ska ge oss ny information om landmiljö, skogsbruk, jordbruk och andra viktiga miljöer. Data från satelliten ska göra det lättare att till exempel upptäcka stora jordskred eller andra naturkatastrofer som kan bli potentiella hot mot oss människor. När något händer, ska data från Sentinel-2A hjälpa oss att lättare kunna förutsäga vilka humanitära behov som kan uppstå. Sentinel-satelliterna ska arbeta i par. Systersatelliten Sentinel-2B sänds upp under 2016.

Här kan du läsa mer om Sentinel-2A.