Bloggen

Satellit ökar säkerheten på bron

Satellit ökar säkerheten på bron
ESA
´
Publicerad
2015-05-22
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Brovakterna på Forth Road Bridge i östra Skottland slipper nu oroa sig över att överbelastning och hårt väder ska ställa till med olyckor för biltrafiken som färdas på den. Varför? Jo, på bron sitter flera sensorer som med hjälp av satellitdata förvarnar om den yttre påverkan på bron blir så pass kraftig att den behöver stängas.

De senaste 50 åren har trafiken på Forth Road Bridge ökat, vilket ställer högre krav på säkerheten. För att inte äventyra bilisternas säkerhet har brovakterna tagit hjälp av den europeiska rymdstyrelsen, Esa. GPS-mottagare i miniformat har placerats på särskilt känsliga ställen på bron. Mottagarna kommunicerar sedan med en satellit och kan med hjälp av data från rymden larma om trycket från biltrafiken blir för högt eller om ett kraftigt oväder är på väg in. Om det händer kan brovakterna besluta om att stänga bron innan en eventuell olycka inträffar. 


GPS-sensorerna är placerade på de ställen som påverkas mest av väder och vibration.

 




Mätningarna från brons sensorer sänds kontinuerligt via satellit direkt till brittiska Nottingham Universitetet och Europeiska rymdorganisationen Esa. Informationen kompletteras sedan med upplysning om förändringar i marken och eventuella förflyttningar via jordobservationsdata och satellit. Tillsammans ger de bra information som gör att bilisterna tryggt kan köra över bron.