Bloggen

Rymdteknik räddar liv i Sahara

En liten GPS-sändare räddade 18 löpare i extremt ökenlopp
Marathon des Sables
´
Publicerad
2015-05-05
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Under ett extremlopp i Saharas öken nyligen blev flera av deltagarna nödställda och i akut behov av hjälp. Tack vare ett nytt navigeringssystem via satellit kunde loppets arrangörer snabbt hitta deltagarna och föra dem till säkerhet.


I april gick loppet Marathon des Sables 2015 av stapeln i Saharas heta öknen. Då gav sig över 1 300 personer ut för att genomföra världens tuffaste lopp, hela 25 mil långt. Men att springa i gassande sol och sandstorm är inte helt riskfritt. Under loppets tio dagar räddades 18 personer som på ett eller annat sätt hamnat i nöd längs banan.


Som tur var utrustades löparna innan start med en ny typ av GPS-sändare som med hjälp av satellit kan visa var de befinner sig i realtid. Den är även utrustad med en larmknapp, som oberoende av mobiltäckning, skickar en signal med GPS-koordinater till en räddningscentral om personen som bär den springer vilse, skadar sig eller på annat sätt hamnar i nöd.


Detta var första gången som GPSen testades i skarpt läge under Marathon des Sables. Tidigare har GPSen använts i över 3 000 andra räddningsaktioner världen över sedan den lanserade 2007. Tack vare teknik i rymden kan man med andra ord vistas lite säkrare här på jorden!