Bloggen

Lyckligt slut för vattenläckande rymdhjälm

Astronauten Terry Virts under sin rymdpromenad.
Nasa TV
´
Publicerad
2015-03-02
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

En astronaut upptäckte vatten i hjälmen på sin rymddräkt efter en annars lyckad rymdpromenad utanpå rymdstationen ISS i onsdags. Det kan vara väldigt farligt men medförde den här gången inga större problem.


När den amerikanska astronauten Terry Virts genomförde en av tre planerade rymdpromenader under förra veckan gick inte allt som det var tänkt. När han återvände in i luftslussen efter sju timmars arbete upptäckte han en mindre vattenläcka inuti sin hjälm. Det var inga större mängder vatten som sipprat ut, så olyckan medförde inte någon större oro.


Astronautdräkten har ett kylsystem med slangar som transporterar runt vatten för att hålla astronauterna i rätt temperatur. Det innehåller drygt 12 liter vatten. Det är detta vatten som man tror orsakat läckan, men ännu vet besättningen inte säkert. Det har i alla fall konstaterat att det inte var det dricksvattnet som astronauterna har med sig som orsakat problemet.


2013 inträffade en liknande olycka, men då betydligt mer allvarlig. Den gången fick astronauten Luca Parmitano avbryta en rymdpromenad efter bara 45 minuter då större mängder vatten samlats i hjälmen. Med vatten för både ögon, näsa och mun fick Luca ta sig tillbaka till luftslussen med hjälp av minnet eftersom han inte kunde se något.


En sådan här vattenläcka är betydligt mer farlig när den sker i rymden än på jorden. Det beror på att tyngdlösheten förhindrar vattnet från att rinna neråt mot fötterna i dräkten utan istället svävar runt lite över allt.


Ett underställ med vattenslangar som ser till att astronauterna inte blir för varma eller kalla när de utför rymdpromenader.
Ett underställ med vattenslangar som ser till att astronauterna inte blir för varma eller kalla när de utför rymdpromenader.