Bloggen

Lungor testas på rymdstationen av svenska forskare

Samantha Cristoforetti utför tester på lungorna uppe på rymdstationen.
ESA/NASA
´
Publicerad
2015-03-17
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Åtta astronauter får just nu sina lungor testade på rymdstationen ISS. Forskningsexperimentet har initierats och leds av den svenska forskaren Lars Karlsson. Han studerar lunghälsa på Karolinska Institutet. Syftet är att i framtiden effektivisera behandling av astma och inflammerade lungor.  Vi har tidigare träffat honom för att få veta mer om hur testerna går till.


Samantha Cristoforetti och Terry Virts är två av totalt åtta astronauter som får sina lungor testade. Förra veckan stängdes de in i den luftsluss som finns på ISS för att genomföra en rad forskningsexperiment av lungorna. Testerna har tidigare utförts på dem när de var kvar på jorden och kan snart jämföras med de tester som nu görs i rymdens tyngdlöshet. Det här är första gången som rymdstationens luftsluss används i forskningssyfte.


Här är en intervju vi tidigare gjort med Lars Karlsson för att få veta mer.Om forskningen
Varje gång vi andas in tar lungorna upp syre från luften för att sedan andas ut restprodukter som koldioxid och kvävemonoxid. Kvävemonoxid är en gas som finns i bland annat cigarettrök och bilavgaser. Den produceras också i våra kroppar för att reglera blodkärlen och för att fungera som ett antibakteriellt ämne. Och det är just kvävemonoxiden som forskarna är extra nyfikna på i det här fallet.


Genom att mäta mängden kvävemonoxid i utandningsluften kan läkare diagnostisera patienter med inflammerade lungor och astma. Det är med andra ord en bra markör för hur det står till med vår lunghälsa. Så med hjälp av den svenska forskningen uppe på ISS hoppas Lars Karlsson att behandling av astma och inflammerade lungor ska bli mer effektiv i framtiden.