Bloggen

Dags för kometroboten att vakna

Landaren Philae landade i november på en kall och skuggig del av kometen.
ESA / AOES Medialab
´
Publicerad
2015-03-10
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Rosettas lilla robot och landare Philae sattes ner på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenkos yta i november. Nu på torsdag ska den väckas upp ur sin dvala. Chanserna att lyckas är små men de ökar ju närmare solen kometen kommer.


Då Philae landade på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko den 12 november var det på en kall och skuggig plats. Det gör att den inte får tillräckligt med solenergi och därför inte kan kommunicera med oss på jorden eller börja arbeta som planerat. Philae har därför legat i dvala i väntan på varmare och ljusare tider. Eftersom kometen konstant färdas närmare solen ökar chanserna för att landaren snart ska få sin livsviktiga sol och då kunna vakna för varje dag som går.


På torsdag den 12 mars klockan 05.00 ska Rosettas kommunikationsmodul, eller mobil om man så vill, skicka en signal till landaren i hopp om att kunna väcka den. Kometen befinner sig just nu 300 miljoner kilometer från solen, vilket gör att dess varma strålar eventuellt kan väcka landaren ur sin dvala. Det är mycket som måste klaffa för att allt ska gå vägen. Först och främst måste landaren vara minst -45 grader inuti och den måste också få så pass mycket solenergi att den kan producera 5,5 watt.


Landaren är programmerad att använda all sin energi till att värma upp sig själv så fort det är möjligt. När den sen når rätt innertemperatur och lyckas producera 5,5 watt vaknar den och börjar ladda sina batterier och värms upp ytterligare. Väl vaken ska Philae slå på sin mottagare varje halvtimme och lyssna efter eventuella signaler från moderfarkosten Rosetta. Det kan med andra ord betyda att Philae redan har vaknat, på egen hand, men att den ännu inte har tillräckligt med energi för att tala om det för oss.


Eftersom Philae så olyckligt landade på en skuggig plats har forskarna på jorden skickat nya kommandon till landaren för att optimera uppvärmningen och energiförbrukningen. Det är kommandon som den eventuellt har tagit emot och börjat arbeta utifrån även om markkontrollen inte fått det bekräftat. Det brukar kallas blinda kommandon och är något man övat på hemma i labbet innan landaren och Rosetta skickades upp.


Så nu hoppas vi på soligt väder både här hemma och på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. En signal från Philae om att den vaknat skulle väl vara ett väldigt härligt vårtecken!