Bloggen

CIA erkänner: vi var misstänkt ufo

CIAs spionplan som väckte misstankar om utomjordisk aktivitet.
CIA
´
Publicerad
2015-01-22
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Under 1950- och 60-talet rapporterades det vid flera tillfällen om misstänkta ufo i USA. Men många av de oidentifierade flygande föremålen var i själva verket högtflygande spionplan. Det avslöjar nu den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.


Under åren 1954-1974 genomförde CIA flera testflygningar på hög höjd med sitt hemliga spionplan U-2. Testflygningar som fick en oväntad sidoeffekt då anmälningar om misstänkta ufon ökade kraftigt.


Anledningen till misstankarna var att kommersiella flygplan på 50-talet flög på 3 000 - 6 000 meters höjd medan CIAs plan flög på drygt 18 000 meter. De som rapporterade misstänkta flygande föremåle var därför mestadels piloter. Även om CIA själva kunde avfärda misstankarna så var det inget som det pratades högt om.


CIA har nu gått ut och berättat om sina testflygningar och skrev bland annat på Twitter att ”Rapporter om ovanlig aktivitet på himlen under 50-talet? Det var vi”.


Idag är rapporterna om den misstänkta ufoaktiviteten öppna för allmänheten. Det har lett till att ufoförespråkare studerat eventuella samband mellan CIAs testflygningar och anmälningarna. Men där finns ingen korrelation i tid och plats hävdas det. Så vem vet, var det CIA eller var den någon galaktisk granne som flög förbi?


CIAs spionplan U-2.
CIAs spionplan U-2.

 




Källa: National Security Archive.