Bloggen

Klartecken för tunnlar under basilikan

Klartecken för tunnlar under basilikan
Lalupa/Wikimedia Commons
´
Publicerad
2014-12-11
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

I Rom har arkeologerna länge oroat sig för fasaden på Basilica di Massenzio. Stadens tunnelbanesystem behöver byggas ut och risken var stor för att den gamla kyrkan då skulle rasa. Tack vare satellitbilder från rymden förblir Basilikan oskadd.


Basilika är ett annat ord för kyrka. Bland de äldsta av basilikorna i Rom är Basilica di Massenzio. Trots att kyrkan byggdes för nära 2 000 år sedan har den fått behålla en stor del av sin ursprungliga form. För några år sedan startade planeringen av en utbyggnad av Roms tunnelbanesystem. I samband med detta växte oron för att gamla byggnaden inte skulle klara grävarbeten och vibrationer från stadstrafiken.



Bild: Satellitbilder levereras från Envisat. Källa: Esa.


Tack vare rymdforskning har oron försvunnit. Med hjälp av satellitbilder från Esa som tagits sedan årtionden tillbaka kan forskarna dels analysera hur markytan under kyrkan utvecklats fram till idag men också hur den kommer att bete sig framöver. Tillsammans med radarbilder tagna här på jorden bildar data från satelliterna 3D-kartor som är till snabb och pålitliga hjälp för att garantera hållfasthet och stabilitet i husgrunderna.



Bild: Över 20 kvadratkilometer omkring Rom har studerats tack vare hjälp från Esa. Bilden förklarar vilket område det handlar om, hur scanningen går till och visar resultatet. Källa: NHAZCA.