3D-skrivare testas på rymdstationen hero

3D-skrivare testas på rymdstationen

Den här 3D-skrivaren  skickas upp till ISS i vår.
Altran
Publicerad
2014-11-19
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Europas första 3D-skrivare i rymden ska installeras ombord på ISS nästa år. Esa-astronauten Samantha Cristoforetti anländer till ISS den 23 november och en del av hennes arbete blir att genomföra tester av  POP3D, Portable On-Board-Printer, som skrivaren heter.


Esa-astronauten Samantha Cristoforetti från Italien ska testa skrivarenSkrivaren är  ungefär stor som en skokartong, energisnål och tillverkad i biologiskt nedbrytbar plast, allt för att inte påverka besättningens miljö ombord på stationen. POP3D är konstruerad och byggd i Italien och den italienska rymdstyrelsen ASI står bakom experimentet. Dess uppdrag är att tillverka, eller skriva ut, olika plastdelar som senare ska skickas ner till jorden. Där kommer de jämföras med likadana delar utskrivna av en identisk skrivare på marken.


Vad skulle du vilja skriva ut uppe på ISS? Kanske ett par nya glasögonbågar, en ny kam eller massvis av legobitar.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen