Bloggen

Mats – en ny helsvensk forskningssatellit

Rymdstyrelsen har just beslutat att finansiera en ny svenskt forskningssatellit som heter Mats.
´
Publicerad
2014-10-22
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Rymdstyrelsen har beslutat att finansiera ett nytt svenskt satellitprojekt. Satelliten har fått namnet Mats, som står för Mesospheric Airglow/Aerosol Tomography and Spectroscopy. Den ska ge svenska forskare nya möjligheter att genomföra avancerad atmosfärsforskning. Uppsändningen sker 2017 men arbetet startar redan nu. Rymdstyrelsens generaldirektör, Olle Norberg, berättar mer om satelliten Mats i det här klippet.


Sverige har lång tradition av att bedriva forskning om jordens atmosfär. Med satelliten Mats blir den nu ännu längre. För att förstå hur atmosfären kring vår planet fungerar måste vi studera vågorna i den, eller rättare sagt vågorna i bland annat den del av atmosfären som kallas mesosfären. Här har Mats fått i uppdrag att studera just vågorna i övergången mellan jordens atmosfär och rymden på 80 till 120 kilometers höjd.

Satellitens instrument kommer också att studera moln på hög höjd, så kallade nattlysande moln som ofta kan ses på himlen på sommaren. Mats ska också titta på himmelsljus eller airglow för att ta reda på ännu mer om vågorna i atmosfären. Genom att kombinera de här två områdena och få en tydligare bild av atmosfären som helhet hoppas forskarna att de bättre ska förstå hur vi människor påverkar jordens klimat.

Satelliten Mats ska bland annat studera så kallade nattlysande moln.
Wikimedia Commons

Satelliten Mats ska bland annat studera så kallade nattlysande moln.

Mats är inte särskilt stor, ungefär som en vanlig flyttlåda; 60x70x85 centimeter. Satelliten ska förse forskarna med data under minst två år från uppsändningen 2017. Mats är ett helsvenskt forskningsprojekt, där bland andra Stockholms universitet, Kungliga tekniska högskolan, OHB i Kista, ÅAC Microtec i Uppsala och Omnisys Instrument i Göteborg deltar.

Jordens atmosfär ger hela tiden ifrån sig ett svagt ljus, det kallas äirglow eller himmelssken.
Nasa