Bloggen

Antarktis isavsmältning påverkar jordens gravitationsfält

Antarktis isavsmältning påverkar jordens gravitationsfält
Källa: DGFI/Planetary Visions.
´
Publicerad
2014-10-01
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Satelliten Grace skickades upp 2002. Omkring sju år senare var det dags för satelliten Goce. Tillsammans ger de nu noggranna fakta om hur jordens gravitationsfält varierar. På så sätt kan förändringar i tyngdkraften studeras i detalj, trots att det inte var tanken från början.

När Goce avslutade sitt uppdrag i november 2013 hade satelliten arbetat betydligt längre än vad forskarna kunnat räkna med. I omkring fyra år hade den då bidragit med värdefull fakta om jordens islossning genom att titta närmare vår planets gravitationsfält förändras.

Det är nämligen inte fördelat lika över jordytan utan ändras beroende på hur ”tung” jorden är på olika ställen. De stora inlandsisarna tynger ner jorden och påverkar gravitationsfältet.  Den pågåendeslossningen på Antarktis lättar däremot på vikten.

Men att försöka kartlägga förändringar i ismassan med hjälp av att undersöka variationer i jordens gravitation är ingen direkt nyhet - det har satelliten Grace gjort i över tio år. Men genom att kombinera informationen från de båda satelliterna går det nu att analysera vad som händer på Antarktis med större noggrannhet än förut. Grace ger en större och mer översiktlig bild medan Goce står för detaljerna. Helt enkelt ett oväntat och lyckat samarbete mellan två satelliter med olika uppdrag.

Vill du läsa mer om samarbetet mellan Grace och Goce? Klicka här.