Bloggen

Gästblogg: Assi rapporterar från sommarskolan

Gästblogg: Assi rapporterar från sommarskolan
Rymdkanalen
´
Publicerad
2014-08-26
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

 


Hej alla!


Mitt namn är Assiye Süer och jag studerar rymdteknik vid Luleå Tekniska Universitet. Just nu ska jag börja på mitt sista år och jag ser verkligen fram emot att bli klar och ge mig ut i arbetslivet. Jag fick smaka på hur det är i rymdbranschen när jag jobbade på ESA förra året, vilket ni kunde läsa på Rymdkanalen. Min dröm är att en dag bli anställd på ESA, en dröm som jag har haft i sen jag var liten. Det var en fantastisk upplevelse att få arbeta med människor från olika delar av världen, och känslan av att vakna upp och ta bussen till jobbet var obeskrivlig.


För en månad sen var jag en av tre utvalda studenter i Sverige som fick vara med på ESAs sommarforskarskola i Österrike. Där fick vi lära oss en hel del, bland annat hur det är att starta ett rymdprojekt; från idé till en presentation, inför en panel av experter. Det blev ibland 18 timmars arbete vilket var väldigt tufft. Men vi klarade det och  jag var nog inte ensam om att vilja åka hem och sova ut.


På tal om sommarskolor, nu på söndag ska jag till Samara i Ryssland och vara med på the International Summer Space School i ca 2 veckor. Vi som studerar vid LTU har turen att få åka dit varje år och den här gången ska jag dit. Jag har läst lite om skolan och sett vad vi kommer att få göra under skolans gång, men det lär bli extra kul i år eftersom att Rysslands första kosmonaut Yuri Gagarin fyller 80 år. Därför förväntar jag mig många roliga, intressanta, samt lärorika dagar med mycket rymdteknik. Samtidigt får jag resa till Ryssland, något som jag aldrig har gjort. 


Sommarskolan är organiserad av bland annat Samara State Aerospace University, ett av Rysslands finaste universitet inom rymdteknik. Alla deltagare kommer att gå på föreläsningar, besöka olika utställningar och vara med på workshops. Lektionerna kommer att handla om bland annat satelliter och framtida rymdexperiment. Jag ser fram emot lektionerna och hoppas på att jag blir lite visare efter min 2 veckor där. 


Här på Rymdkanalens hemsida kommer ni att kunna följa mig under mina dagar i Ryssland och på sommarskolan. Det lär bli ett par uppdateringar med massa bilder, så håll utkik. Jag känner redan nu hur nervös jag börjar bli…


 

Assiye Süer 


Här hittar du alla Assis tidigare inlägg