SpaceX visar upp nya rymdfärjan hero

SpaceX visar upp nya rymdfärjan

SpaceX nya rymdfärja Dragon V2 visades nyligen upp för första gången.
SpaceX
Publicerad
2014-06-03
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Nyligen visade det amerikanska företaget SpaceX upp nästa generations rymdfärja under pompa och ståt i Kalifornien. Rymdfärjan heter Dragon V2 och är designad för att ta upp till sju personer till internationella rymdstationen (ISS). 

SpaceX inredning
Rymdfärjan ska kunna ta upp till sju personer fram och tillbaka till ISS.

 
Dragon V2 ser inte riktigt ut som vi är vana att se en rymdfärja. Den liknar närmast ett stort futuristiskt ägg. Men det är inte den största skillnaden från de farkoster som idag används. Dragon V2 har åtta motorer som sitter inbyggda i farkostens sidoväggar. Det gör den väldigt säker att landa med, skriver SpaceX på sin hemsida. Motorerna fungerar som bromsraketer när den landar, något som gör att den kan landa med samma precision som en helikopter, var som helst på jorden. Den behöver med andra ord inte någon lång landningsbana som NASAs stora rymdfärjor eller dunsa ner i marken med fallskärm som en rysk Soyuz-kapsel.


SpaceX är ett av de privata företag som redan har och hoppas på att få mer omfattande uppdrag av NASA.


Här är en film som visar hur det kan komma att se ut när Dragon V2 dockar med ISS och sedan åker tillbaka och landar på jorden.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen