Rymdteknologi och fotboll, vad har de gemensamt? hero

Rymdteknologi och fotboll, vad har de gemensamt?

Rymdteknologi och fotboll, vad har de gemensamt?
Publicerad
2014-06-18
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Rymden och fotboll har mer med varandra att göra än vad man först skulle kunna tro. Ingen har väl undgått att Fotbolls VM är i full gång just nu. Tiotusentals personer får avnjuta sporten på plats men sammanlagt beräknas 3,2 miljarder människor att sitta bänkade framför matcherna på tv. Det är nästan hälften av jordens befolkning!

Och det är här rymden kommer in i bilden. VM sänds via särskilda satellitlänkar som är till för att TV-bolagen ska kunna hantera alla sändningar och oavsett vilken teknologi som används för att se på matcherna så kan man vara säker på att satelliter har ett finger med i spelet.

I ett reportage från Euronews få man veta mer om hur satelliterna låter oss ta del av fotbolls VM.

Inte nog med att vi är beroende av rymden för att kunna titta på fotboll på tv. På NASA finns en hel del fotbollsfans som har ägnat sig åt lite udda saker på senaste tiden. Bland dessa hittar vi de ingenjörer som testat den officiella VM-bollen, Brazuca. De har undersökt bollens aerodynamiska egenskaper. Även om bolltester inte är NASAs huvudsakliga syssla så tycker de att fotbolls VM är ett utmärkt tillfälle att passa på att förklara aerodynamikens grunder. Kortfattat så handlar aerodynamik om hur luft och vätskor rör sig runt olika objekt. Så NASA har undersökt hur bollens material, ytan och sömmarna som håller ihop den påverkar dess rörelse i jämförelse med andra typer av fotbollar. Den nya bollen har färre sömmar och en skrovligare yta vilket gör att det blir lättare att förutspå bollen bana och hastighet när en spelare sparkar den.Bild: Till sist, en kul bild på fotbollspelande astronauter ombord på den Internationella rymdstationenen, ISS.

 WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen