Bloggen

Svenska instrument ombord på trio av satelliter som ska mäta jordens magnetfält

Svenska instrument ombord på trio av satelliter som ska mäta jordens magnetfält
´
Publicerad
2013-11-21
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Imorgon strax före lunchtid är det dags att skjuta upp ESA:s tre satelliter i Swarm-projektet från raketbasen i Plesetsk, Ryssland.

Swarm är ESA: s första konstellation av satelliter som ska förbättra vår förståelse för hur jordens magnetfält fungerar.

Svenska rymdfysiker från Institutet för rymdfysik, IRF, bidrar med ett instrument ombord på  samtliga satelliter. Svenskarna ska studera elektriska fält och strömmar, bland annat i områden nära norrskenet.

Swarm ska under sina planerade fyra år i rymden ge den bästa bilden någonsin av det jordmagnetiska fältet, och hur det förändras. Vi vet att bidrag till magnetfältet kommer från bland annat jordens kärna med flytande järn, från den steniga skorpan, från oceaner och sist, men icke minst, från rymden.

Satelliterna i Swarm-projektet kommer att mäta magnetfältet med mer än dubbelt så hög upplösning och precision som tidigare har kunnat göras. Forskarna kan alltså mäta även små förändringar i magnetfältet och därmed studera hur olika källor bidrar till detta fält.
Noggranna mätningar kräver också att satelliternas positioner bestäms exakt. Det i sin tur ger möjligheten att studera rymdens inflytande på den övre atmosfären, tätheten, temperaturen och vindarna där.

Rymdfysiker från Institutet för rymdfysik, IRF, i Uppsala bidrar med instrument som ska känna av satelliternas elektriska potential. Denna kan ändras snabbt, i synnerhet nära områden med norrsken.

- Norrskenet ger upphov till elektriska strömmar i norrskenszonerna, vilket laddar upp satelliter och stör Swarm:s instrument, säger Jan-Erik Wahlund på IRF i Uppsala. Detta visste det kanadensiska team vars instrument EFI ska mäta joner och de elektriska fälten i rymden. De behövde därför något som kan mäta hur joner påverkas av satellitpotentialen.

- Kanadensarna visste att de behövde en Langmuir-sond, säger Jan-Erik Wahlund. Så de kontaktade dem som de visste var bäst på det - oss!

Satelliterna kommer att övervakas från ESA:s anläggning ESOC i Darmstadt, Tyskland.
Spanjoren Juan Piñeiro är ansvarig för teamet på ESOC som arbetar med att styra och manövrera satelliterna.
Han berättar vilken som är den mest utmanande aspekten med att manövrera Swarm-satelliterna.
- Det faktum att vårt uppdrag består av tre separata rymdfarkoster är verkligen en utmaning. Det innebär till exempel att vi måste utföra den kritiska manövern LEOP - Launch och tidig Orbit Phase - tre gånger, mer eller mindre parallellt. Detta i sin tur innebär större risker för att något problem kan uppstå, men vi är ganska säkra på att vi är redo att hantera dem. Det kräver bara lite mer disciplin och innovation!

 

Varje satellit är drygt 9 meter lång, 1,5 meter bred och väger 473 kg (inklusive bränsle).






Swarm redo för uppskjutning
Om Swarm på ESA:s webbplats