Bloggen

UFO-Sverige utbildar fältundersökare

Tobias Lindgren UFO-Sverige
´
Publicerad
2013-10-21
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Hur arbetar UFO-Sveriges fältundersökare med uppgifter om iakttagelser som rapporteras in?

Alla inkomna rapporter passerar rapportcentralen, där går vi igenom och studerar dem. Det gäller att fånga alla viktiga grunddata för en iakttagelse: tid, plats, position, vindriktningar och liknande för att kunna kolla av dem mot kända fakta som flygrutter, satellitbanor och planeters synlighet. På så sätt kan vi direkt sortera bort iakttagelser som har uppenbara och enkla förklaringar.

Hur arbetar fältundersökarna?

Iakttagelser som vi inte kan sortera bort genom naturliga förklaringar går vidare ut från rapportcentralen till regionala fältundersökare. De försöker träffa folk personligen första gången för att en fullständig redogörelse för iakttagelsen. Det viktigt att de som har sett något får prata fritt första gången i en trygg miljö. Ibland kan folk vara skrämda av sina iakttagelser. Genom att vara på plats kan vi också själva studera miljön och omständigheterna för iakttagelsen. Ofta kan vi på plats, tillsammans med iakttagaren, hitta en naturlig förklaring t.ex. att ett utkikstorn av misstag uppfattats som ett flygande tefat.  

Hur ser en typisk iakttagelse ut?

Det vanligaste är att vi får in en rapport om ett oidentifierat ljussken på himlen som byter riktning utan något ljud.

Hur många rapporter får ni in per år till rapportcentralen?

Det varierar kraftigt men ungefär 250 rapporter per år blir det. Antalet iakttagelser har sjunkit de senaste åren men som sagt det varierar. Vi hittar naturliga förklaringar till över 90 procent av rapporterna. De kvarstående rapporterna kräver närmare undersökning men merparten utav dem hittar vi också förklaringar till. Kvar blir bara en handfull iakttagelser som vi inte löser under året och som kvarstår som märkliga.

Har du någon favorit bland de kvarstående iakttagelserna?

Ja, det blir nog en rapport från 1981 om ett cigarrliknande föremål som sågs över Hällefors. Mer om den iakttaggelsen kan läsas på UFO-Sveriges webbplats 

 

Stor cigarr brummade fram över Hällefors