Kirobo – den första talande rymdroboten hero

Kirobo – den första talande rymdroboten

Publicerad
2013-09-30
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:


I augusti skickades den till ISS. En månad senare sändes den första hälsningen till jorden. Kirobo är världens första talande rymdrobot!


Kirobo är inte mer än 34 centimeter hög. Trots det kan roboten ändå prata med de andra astronauterna och röra sig fritt i tyngdlöshet runt omkring på rymdstationen. I början av september skickade Kirobo sin första hälsning tillbaka till jorden. Och det blir säkert fler tillfällen för den att fortsätta prata. Dess uppdrag är att utforska hur vi människor kan dra nytta av robotar i rymdverksamhet.


Korta fakta om Kirobo:


Längd: 34 centimeter


Vikt: 1 kilo


Språk: Japanska


Familj: Tvillingen Mirata. Som med samma utrustning och egenskaper kan ersätta Kirobo om några problem uppstår på ISS.
 


Den som hängt med här på bloggen vet att Kirobo inte är den första roboten i rymden. Sedan tidigare har både Robonaut 1 och Robonaut 2 besökt ISS, det har vi skrivit en hel del om tidigare.


Johan Köhler har under flera år arbetat på ESAs robotiklaboratorium i Noordwijk an Zee. Vi frågade honom vad han tror om framtiden för Kirobo och andra robotar i rymden:


– Kirobo testar framför allt hur mänskliga astronauter kan använda vanligt språk för att samarbeta med robotar i rymden. På så sätt blir kontakten förhoppningsvis snabbare, enklare och effektivare i framtiden. Just hur gränssnittet mellan människa och rymdrobotar bäst byggs upp är ett hett utvecklingsområde.


I ESA:s labb utvecklas bland annat exoskelett som låter robotar härma människans rörelser och avancerad autonomi som hjälper avlägsna robotrovrar att tolka och utföra övergripande uppdrag självständigt. Kirobos förmåga att förstå japanska och svara själv är ett användbart verktyg i samma genre, som kan visa sig mycket användbart när robotar och astronauter behöver samarbeta i framtida utforskning av rymden.


Kirobo 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen