Vroooooom! hero

Vroooooom!

Vroooooom!
Publicerad
2013-08-26
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Vad har rymdfarkoster och racingbilar gemensamt? Ja, en hel del faktiskt. Båda kräver nämligen robusta, flexibla och lättviktiga material som klarar stora påfrestningar för att kunna fungera. Dessutom är utrymmet i de båda farkosterna väldigt begränsat. Då krävs både fantasi och nytänkande om teknik, besättning och utrustning ska kunna få plats.

Och nu tar racingindustrin hjälp av rymdforskning för att få bilarna att gå ännu snabbare. Det är ett nytt sätt att bunta elkablar i rymdfarkoster som fångat bilutvecklarnas intresse. Tidigare har kablarna staplats ovanpå varandra och därför tagit upp en hel del plats. Genom att istället väva dem samman så att de blir platta frigörs mer utrymme i bilarna. Något som både minskar kablarnas vikt och förbättrar bilens aerodynamik.

sammanvävade kablar.jpg

Bild: Så här ser ser kablarna ut när de är sammanväva och plattare än innan. Källa: ESA/Tekdata Interconnections.

 

Här kan du läsa mer om samarbetet.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen