Rymd-Carina rapporterar från konferensen "Protostars and Planets VI" med över 850 astronomer närvarande hero

Rymd-Carina rapporterar från konferensen "Protostars and Planets VI" med över 850 astronomer närvarande

Rymd-Carina rapporterar från konferensen "Protostars and Planets VI" med över 850 astronomer närvarande
Publicerad
2013-08-13
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Som Carina skriver i sitt blogginlägg så funkar inte alltid e-post perfekt. Vi missade tyvärr detta under sommarledigheten. Inlägget är från mitten av juli.

Och så är vi igång -- i Heidelberg är nu konferensen "Protostars and Planets VI" första dag är avverkad (mån 15 juli 2013). Hela 850 astronomer från hela världen deltar och det är spännande att få lyssna till ny forskning om hur stjärnor och planeter bildas i de stora, iskalla molekylmolnen som finns mellan stjärnorna i vår och andra galaxer. Det är också kul att lyssna på diskussionerna när forskarna inte är överens vilket ofta är fallet. Föredragen pågår från morgon till kväll måndag-lördag denna vecka med några avbrott för postervisningar, lunch och fikaraster. Själva abstractboken är så tung så jag lämnar den på hotellet om dagarna för jag orkar inte bära runt på den. Efter konferensen ska föredragshållarna skriva varsitt kapitel i en bok som (förhoppningsvis) ska vara klar våren 2014 och den kommer nog att bli många hundratals sidor.

Jag har precis deltagit i den första omgången postervisning. Totalt kommer ca 650 postrar att visas! När det är så många kan man inte bara starta från början och gå igenom alla. Istället markerade jag de för mig mest intressanta postrarna i programmet och dessa letade jag reda på först. Sen gick jag igenom så många jag orkade av de resterande postrarna. Men man hinner inte ta många steg innan man träffar någon kollega som man stannar och pratar med så det tar sin tid. Jag avundas verkligen inte de personer som har fått uppgiften att titta på alla (!) postrarna för att utse två vinnare vars författare ska få ge ett kort föredrag om sin forskning.Bild: Posterutställningen

En sådan här konferens är också ett toppentillfälle att blåsa liv i gemensamma projekt som man ofta har med kollegor från andra länder/universitet. Det gäller att passa på att jaga rätt på kollegor i varje paus som inte har hört av sig på länge eller som är svåra att förstå via email eller som inte verkar ha förstått mig. Email är bra, men inget slår personliga möten.

Efter denna första dag snurrar det i huvudet av all ny information. Det behövdes bara en enda dag för att få nya idèer och infallsvinklar och jag kan knappt vänta på att få sätta igång och testa. Jag hoppas att de resterande fem dagarna kommer att bli lika givande. Programmet är i alla fall lovande. I morgon väntar till exempel föredrag om massiv stjärnbildning, molnkollaps och bildandet av diskar och utflöden, utveckling av protostjärnor, åldrar på unga stjärnor, bildandet av stjärnhopar och deras feedback på gasen. Mot slutet av veckan blir det mer om planetbildning och exoplaneter (planeter kring andra stjärnor).

Ha en bra sommar!

Hälsningar från rymd-carina.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen