Hälsningar från sommarskolan på Onsala rymdobservatorium hero

Hälsningar från sommarskolan på Onsala rymdobservatorium

Hälsningar från sommarskolan på Onsala rymdobservatorium
Publicerad
2013-07-01
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Nu är årets sommarskola på Onsala rymdobservatorium i full gång! Just nu jobbar 18 studenter all sin vakna tid med att lära sig mer om molekyler i rymden. Hur man observerar dem, hur man gör modeller av strålningstransport, om kemin i interstellära moln, och vilken information man kan få ut av molekylerna. Våra inbjudna lärare och de antagna studenterna har kommit från hela världen. Förutom Sverige och Norden så finns representanter från Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Japan, USA, Tjeckien, Italien, Österrike, och England. Skolan är organiserad av Nordiska nätverket för astrobiologi, Stockholms centrum för astrobiologi och Onsala rymdobservatorium.

De första dagarna förra veckan var fullproppade med föredrag men från och med i torsdags har de delat in sig i mindre grupper för att genom praktiskt arbete lära sig hur man observerar med Onsalas 20-metersteleskop. De får även testa att göra datormodelleringar av kemin i rymden och på ytan av små stoftkorn som används för att tolka det vi observerar.


Bild: Studenterna jobbar på för att lära sig mer om molekyler i rymden.

Jag själv får nog jobba riktigt länge ikväll. Måste göra klart ett föredrag om rymdteleskopet Herschel som jag ska hålla i morgon klockan 10. Mitt stora problem är att föredraget inte får ta mer än 45 min - hur ska jag hinna med allt jag vill säga om Herschels alla observationer och alla nya fantastiska upptäckter? Det känns som ett omöjligt uppdrag!

Efter morgondagens alla föreläsningspass så återstår bara en dags arbete för studenterna då de ska bearbeta de data de observerat med 20-mertersteleskopet innan hemresan på onsdag. Men vi har alla fått nya vänner och nya samarbetspartners. En riktigt lyckad sommarskola!

//Rymd-Carina

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen