Bloggen

En lyckad dag på jobbet - rymdpromenad på ISS

En lyckad dag på jobbet - rymdpromenad på ISS
´
Publicerad
2013-07-10
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

I går var två av astronauterna på ISS ute och sträckte lite på benen utanför rymdstationen. De genomförde en sex timmar lång rymdpromenad, så kallad EVA (Extra-vehicular activity), för att bland annat förbereda stationen för en ny rysk modul som ska monteras på ISS senare i år. Den nya modulen, som kallas Nauka, kommer att fungera som forskningsanläggning, dockningsport och luftsluss för framtida ryska rymdpromenader.

Chris Cassidy från USA och Luca Parmitano från Italien inledde rymdpromenaden i går klockan 14.02. Efter att de båda lämnat luckan, började Cassidy med att ta bort och byta ut en så kallad Space-to-Ground sändare. Det är en av två enheter som skickar och tar emot information mellan ISS och jorden. Redan i december 2012 gjordes ett försök att byta ut den men då misslyckades man.

Därefter hämtade Luca Parmitano ner två experiment som är en del av Materials International Space Station Experiment-8, eller MISSE-8. De har suttit utanpå ISS för att testa hur olika material påverkas av miljön uppe i rymden. Experimenten ska nu skickas tillbaka till jorden för analys senare i år.

Också resten av arbetet gick bra. Innan de båda astronauterna återvände tillbaka in i rymdstationen fotograferade de delar av ISS, drog elkablar till den nya ryska modulen, bytte ut en kamera och utförde flera andra uppgifter. En riktigt bra dag på jobbet med andra ord!

Det här var Parmitanos första rymdpromenad och även den första för en italiensk besättningsmedlem och Cassidys femte. Men tillsammans var det ISS 170:e rymdpromenad för underhåll av stationen.


Bild: Chris Cassidy drar kablar till den nya ryska modulen. Källa: NASA TV.