En milstolpe för den kinesiska rymdverksamheten hero

En milstolpe för den kinesiska rymdverksamheten

En milstolpe för den kinesiska rymdverksamheten
Publicerad
2013-06-14
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Igår genomförde Kina en lyckad dockning mellan två farkoster i rymden, en bemannad och en obemannad kapsel. Den bemannade kapseln, Shenzhou, med tre kinesiska astronauter ombord dockade klockan 13.11 lokal Pekingtid med rymdlaboratoriet Tiangong.

Astronauterna planerar att nu spendera 12 dagar på den kretsande modulen, i vad som kommer att bli Kinas längsta bemannade rymdfärd hittills. En av höjdpunkterna kommer vara att få se Wang, Kinas andra kvinna i rymden, hålla en föreläsning via video för några utvalda kinesiska skolklasser.

Den här dockningen utfördes automatiskt. Men innan besättningen återvänder till jorden planerar de att koppla loss sig från Tiangong-kapseln och sedan flyga runt den för att åter docka, men då med en person ur besättningen vid spakarna.


Bild: Besättningen svävar över från den ena kapseln till den andra. Källa: CCTV.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen