Ny gästbloggare: Ebba - civilingenjör, entreprenör och lite av en rymdexpert hero

Ny gästbloggare: Ebba - civilingenjör, entreprenör och lite av en rymdexpert

Publicerad
2013-05-23
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Lite om mig då!

Jag har studerat Integrerad Produktutveckling på KTH, civilingenjörsutbildning i maskinteknik. Entreprenörskapskurser på SSES.Skrev min kandidatuppsats om ekodesign 2008, om metoder att skapa mer ressurssnåla produkter och tjänster. Fick upp intresset för rymden genom Sheridan Tatsuno, en tech startup coach i San Francisco som jag råkade sitta bredvid på en konferens (Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum, 2009). Han gav sin syn på det här med innovation, att de senaste 50 åren av teknikutveckling har drivits av konkurrens, medan de kommande 50 åren
kommer drivas av samarbete. Se bara på rymdkapplöpningen under kalla kriget till att vi nu har ett internationellt samarbete i och med den internationella rymdstationen ISS. Inspirerande – jag kunde direkt relatera, då jag både har skrivit uppsats om rymdkapplöpningen på historian i gymnasiet (bra tips om man vill göra något roligt av det ämnet!) och läst om öppen innovation på KTH.

Sheridan tipsade mig om Umbilical Design där jag några månader senare började arbeta med rymdtekniköverföring genom initiativet Down to Earth. Samma år släppte Swentec, Sveriges miljöteknikråd, en rapport om hur spetsteknologi såsom rymdteknik, IT-, bio- och nanoteknik kan skapa framtidens miljötekniska lösningar. Rekommenderas till alla som är intresserade av hur innovationer kan bidra till hållbar utveckling, eller omvänt, hur behovet av att skapa hållbara lösningar kan driva innovation!

Under mina tre år som projektkoordinator för Down to Earth var de häftigaste erfarenheterna nog de möten jag var med om tillsammans med Sheridan på NASA Ames i Kalifornien 2012. Men också då jag bjudit in CASC (Kinas största rymdorganisation med cirka 600 000 anställda) till Down to Earth konferens i Shanghai på världsutställningen 2010 och de kom i en delegation med 10 personer. Eller den tre veckors långa tågturnén med idégenerering på ”rymdstationen” i projektet Ungas Innovationskraft 2012.

Det mest lärorika kunduppdraget var nog produktutveckling med Volvo Personvagnar, en av utmaningarna var att hitta nya lättviktsmaterial som kan minska fordonens bränsleförbrukning. Rymdindustrin har extrema krav på hållfasthet och lättvikt etcetera och många gånger redan forskat fram lösningar som kan återanvändas i fler tillämpningar, vilket är en förklaring till varför det kan vara smart att satsa på rymdtekniköverföring. Från industrins perspektiv kan det kallas öppen innovation då man letar utanför företagets egen forskning och utveckling efter nya lösningar.

När jag hamnade på Geek Girl Meetup 2012 #GGM12 så tog jag upp exempel på rymdteknik som söker tillämpningar, ett exempel är NASAs 3D terrängvisualiseringsteknik "World Wind" som använts i militären och som i tredje led kan skapa kommersiell nytta, man söker helt enkelt fler industriella applikationer, eller vad som helst – blanda in musik eller konst, sa projektledaren Patrick Hogan på NASA Ames. NASA är duktiga på att samarbeta med icke-rymdindustri och arrangerar exempelvis SpaceApps Challenge, som i år även arrangerades lokalt i Sverige. Bland annat var Christer Fuglesang och Rymdstyrelsens generaldirektör Olle Norberg där och Olle menar att "öppen innovation" är framtiden. Spännande!

Sedan årsskiftet 2012/2013 har jag egen firma och konsultar inom produktutveckling där jag kan hjälpa till att ta forskningsbaserade idéer från prototyp till marknad.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen