Godare rymdkaffe på väg! hero

Godare rymdkaffe på väg!

Publicerad
2013-05-29
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Snart kan astronauterna på den internationella rymdstationen själva bestämma hur de vill ha sitt kaffe. Amerikanska studenter har nämligen utvecklat en ny metod för riskfri dosering av kaffe i tyngdlöshet, något som inte har varit möjligt tidigare.

Här på jorden är vi vana vid att själva kunna bestämma hur mycket mjölk och socker vi vill ha i kaffet. Men astronauterna på den internationella rymdstationen ISS har hittills fått nöja sig med att få färdigblandat kaffe. Men nu har tre studenter vid Rice University i Houston, USA, utvecklat ett doseringssystem som ska råda bot på problemet.


Bild: Den här lilla verktyget i plast tömmer säkert påsarna med mjölk och socker. Källa: Rice University.

I sitt arbete utgick studenterna från de befintliga rymdförpackningarna med frystorkat kaffe. De designade sedan graderade påsar med mjölk och sockerlösning, som kan anslutas till kaffeförpackningen. Med hjälp av en 3D-skrivare skapade de ett tillbehör som rullar upp påsarna så att innehållet kan pressas ut och doseras efter graderingen på påsarna. På så vis blir det möjligt att blanda kaffet efter behag utan att riskera läckage, något som skulle kunna skada rymdstationens instrument. Bra va!?


Bild: Christer Fuglesang tycker att godare kaffe på ISS är en glad nyhet. Källa: Anders Kollberg.

En som druckit mycket kaffe på ISS är vår egen astronaut Christer Fuglesang, också han ser fram emot den nya varianten:

- Kaffet på ISS är väl inte det bästa, så alla tekniska hjälpmedel att förbättra är mycket välkomna, hälsar han.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen