ENTER.SPACE med GeekGirl Meetup hero

ENTER.SPACE med GeekGirl Meetup

Geek Girl Meetup Coreteam från vänster till höger: Projektledare: Hanna  @Metsis Metsis, Programansvarig: Linda @copylinda Sandberg, Rymdansvarig: Ebba @ebbakier Kierkegaard.
Publicerad
2013-05-24
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Idag gästbloggar Ebba Kierkegaard, konsult inom produktutveckling och rymdansvarig på helgens icke-konferens Geek Girl Meetup på Tekniska Museet.

Raketmotorer, ”crew selection workshop” och JUICE på Jupiter – den 25-26 maj är det dags för GeekGirl Meetup  på Tekniska Museet i Stockholm #GGM13. På temat ENTER.SPACE kommer vi att utforska och upptäcka galaxer, Sci-Fi, spel, astronomi, satelliter, rymdquiz, kodning, programmering, design, innovationer, teknikutveckling och robotar.  Här är allt du behöver veta inför helgen!

Och här kan man höra när jag berättar om GGM13 för Sveriges Radio om varför ett kvinnligt nätverk är bra, hur mitt rymdintresse startade och varför Kiruna är en spännande stad. För er som är nyfikna på den rymdkursen som jag nämnde så hittar ni den här!

Förra året under #GGM12 med tema ”Beautiful data” berättade jag om jordobservation, fjärranalys och rymdteknik stort sett och det visade sig att geek girlsen var rymdtokiga så de kom snabbt fram till att #GGM13 får ha rymdtema! Min roll i kärntruppen har varit ”rymdexpert”, har bollat årets upplägg med Linda som är programansvarig och letat kvinnliga förebilder i rymdindustrin som inspirationstalare.
 
Bild: Arbetsmöte i januari 2013. Linda sätter konferensnamnet ENTER.SPACE vilket vi går ut med på Twitter. Sedan firar vi med påskmust (!) och indisk mat. See you all in Space!

”Rymdkvinnorna" var faktiskt lätta att hitta och de allra flesta ville vara med utan att blinka – de som inte kunde medverka är upptagna på hemliga (?) uppdrag men hade gärna varit med! Alltså, på programmet har vi exempelvis Karin Nilsdotter "Space - your next adventure!" som arbetar för att etablera en europeisk rymdhamn i Kiruna, Mia Caderas som pratar på temat "Failure is not an option!" om kvalitetssäkring och konsekvenserna av att man inte kan reparera en Satellit i rymden, Gabriella Stenberg och Daria Mikhaylova som är forskare och ingenjör från Institutet för rymdfysik, IRF, som berättar om ett rymdäventyr till jätteplaneten Jupiter & radarn MARA på Antarktis, min tidigare arbetsgivare Cecilia Hertz – industridesigner på Umbilical Design, Eva Sallander - Doktor i fusionsplasmafysik som bygger ECAPS raketmotorer, min lärare Carol Norberg som är kursansvarig för Human Spaceflight and Exploration som håller en ”crew selection workshop”, m.fl.

Men många talare är också "geek girls" som normalt sett arbetar med kod, web, startups, som berättar om saker som inspirerar dem. En av de första att anmäla sig var Tilde @tildedrinkstea
Mattson, som kommer berätta om hur sci-fi påverkar vår utveckling, från Jules Vernes tankar om resor till månen och till faktiska lösningar så som cat scan och magnetröntgen som inspirerats av dr McCoys medicinska verktyg i första Star Trek.

Vi har också några praktiska programpunkter med kunniga föreläsare om user design, creative commons, framtidens retail, hur man bygger kundrelationer och partners i startups, Starcraft2 och esport, olika kulturella planeter - hur man använder Facebook i Tunisien, coaching i att skriva ett ansökningsbrev eller en säljande text som tar dig mot stjärnorna, gruppdynamikövning där man kan tillsammans kan konstruera och bygga ett måntorn!

Man kan säga att vi har allt ifrån verklig "rocket science", till diskussioner om hur man som eldsjäl eller entreprenör hushåller med sitt eget raketbränsle! Totalt är det ca 30 talare i tre parallella spår under två dagar och ca 250 deltagare. Mer info om talarna återfinns i programmet. Några talks är på engelska men de flesta är på svenska.
/Ebba

Delar av konferensen livesänds på webben. Följ Geek Girl Meetup på Twitter och på  hashtaggen #GGM13. För mer information: www.geekgirlmeetup.com/stockholm

Mer information om GGM:

För press

Bilder

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen