Bloggen

snart uppsändning för Team SOLAR

´
Publicerad
2013-04-30
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Det börjar bli dags för en uppdatering från oss i SOLAR-projektet. På tisdag börjar äntligen kampanjen för uppskjutning av raketen så den senaste tiden har mestadels bestått av att dubbelkolla och uppdatera checklistor och rutiner. Detta med förhoppningen om att så lite som möjligt görs på fri fot för att minimera risken att någonting går fel. Eftersom experimentet ska utsättas för cirka 20 G-krafter vid uppskjutningen är det viktigt att allting har monterats på rätt sätt.

Första delen av kampanjen består i princip av tester. Vi börjar med att förbereda experimentet för uppskjutning vilket till största delen innebär att göra interna tester för att se att allt fungerar som det ska och att tidigare kalibrering stämmer. Sedan ska det utföras tester med andra experiment för att se till att det inte är några störningar som orsakas när de olika raketmodulerna kopplas ihop. Till slut monteras allt ihop med motorn och servicemodulen på raketen som då är redo att rullas ut på uppskjutningsrampen. Även där görs det tester vilket innebär att man simulerar en uppskjutning. För er som läst om oss tidigare kan ni förstå att det blir problem i och med att vi vill smälta våra prover en stund efter uppskjutning och skulle vi då vilja byta ut proverna måste hela raketen monteras ned. Vi kommer därför att kommunicera med experimentet medan det står på rampen för att kunna göra skillnad på simulering och en så kallad ”hot Count down”.


Bild: Team SOLARs raket utan motor. Källa: Rexusbexus.

När det väl är dags att skicka upp raketen kommer jag som projektledare få ge en ”go” eller ”no go” respons. Om alla ansvariga ger ett ”go” börjar nedräkningen för uppskjutningen. Raketen flyger i cirka 10 minuter varav 2 minuter är i tyngdlöshet. Så fort den landat ger sig en grupp ut med helikopter för att hämta tillbaka den. När raketen är tillbaka på Esrange kan vi plocka isär vår modul och titta proverna. Efter det återstår förstås att analysera dessa.

Vi har nu jobbat med SOLAR sedan hösten 2011, så att äntligen få se raketen åka iväg ska bli både spännande och lättande på samma gång. Ingen av oss har heller varit med på en raketuppskjutning tidigare så bara det blir en upplevelse i sig. För de som vill följa oss närmare under uppskjutningsveckan har vi en Facebook-sida som uppdateras löpande och som innehåller både bilder och video. Du hittar sidan här.

Uppskjutningen sker antagligen den 8:e eller 9:e maj så det kan vara extra värt att hålla utkik då! Eventuellt kan det då också finnas en livestream tillgänglig på sidan.

Du har väl heller inte missat våra tidigare inlägg här på Rymdkanalen? I så fall hittar du dem här.

/Anders Svedevall, projektledare, SOLAR