Bloggen

Ett viktigt steg för rymdturismen

Ett viktigt steg för rymdturismen
´
Publicerad
2013-04-03
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Det brittiska rymdföretaget Virgin Galactic har nu fått tillstånd att inleda provflygningar av deras två farkoster SpaceShipTwo och fraktfarkosten WhiteKnightTwo. Man har tidigare testflugit båda dessa plan men inte med de kompletta raketmotorerna som man nu fått tillstånd att testa. SpaceShipTwo har redan provflugits 16 gånger och WhiteKnightTwo hela 60 gånger.

Det har talats mycket om rymdturism men ännu finns inga flygningar tillgängliga. För att få tillstånd till detta måste företagen få flygtillstånd och nu har man alltså Virgin Galactic fått tillstånd till provflygningar för att längre fram kunna få tillstånd till riktiga flygningar med betalande rymdturister ombord.




Bild: WhiteKnightTwo är farkostens moderskepp och från den lossas SpaceShipTwo där passagerarna sitter. Två plan i ett helt enkelt. Källa: Virgin Galactic.

Även om en handfull experimentella provflygningstillstånd har beviljats ​​andra raketer tidigare så är SpaceShipTwo det första raketdrivna fordon som transporterar människor som få ett sådant tillstånd.

Föregångaren till SpaceShipTwo heter logiskt nog SpaceShipOne och med den har man framgångsrikt flugit med människor ombord till rymden 2004. Men detta var innan man beslutade att man måste ha ett sådant här tillstånd, så kallat Experimental Permit, först.