Bloggen

Astronomilägret fortsätter, dag 3

Lägerdeltagarna ute på Esrange vid PoGoLite.
´
Publicerad
2013-03-01
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Hej igen!

Idag började vi åter med en astronomiföreläsning, denna gång av Robin Ramstad från IRF. Han pratade om planet- och stjärnbildning, mycket intressant. Efter det följde ett pass med Anders och sedan lunch.

Efter lunch så var det dags för studiebesök ut till IRF och Esrange. På IRF blev vi visade runt och fick se modeller av de instrument som IRF utvecklat, som skickats med bland annat Venus Express och Mars Express. Vi fick även se några av de instrument placerade på taket på IRF, bland annat deras norrksenskameror.

Efter det bar det vidare till Esrange. Efter en introduktion med en film gick vi vidare till deras enorma ballong och ballongplaner. För de som inte vet är Esrange Sveriges enda ballong- och raketbas, de skickar iväg sondraketer och forskningsballonger. Detta fick vi veta allt om och vi fick även se deras raketplan och höra om deras framtidsvisioner. Bland annat hoppas de på att kunna utöka verksamheten och skicka iväg mer avancerade raketer.

Denna dag fyllde även en av lägerdeltagarna år, nämligen Mei-Li från Rymdgymnasiet. Detta firades naturligtvis med tårta och en vacker sång.

/Anna Larsson

Har du också något spännande att dela med dig av?
Kanske har du just sett ditt första stjärnfall, läser om rymden i skolan eller jobbar med någon form av rymdverksamhet. Skriv till oss på redaktionen! Om du är expert eller bara intresserad av rymden i största allmänhet spelar ingen roll, vi är alltid intresserade av fängslande historier om allt som rör världen ovanför oss.