Bloggen

Astronomiläger 2013, sista inlägget

Exempel på några av uppgifterna under veckan
´
Publicerad
2013-03-04
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Hej!

Dag 4 på Astronomilägret bjöd på mycket intressant arbete. Först ett pass med Anders som handlade om exoplaneter. Vi pratade bland annat om det olika sätten att upptäcka dem och vilka olika sorter det finns.

Detta följdes av ett pass med Johan Arvelius där vi påbörjade ett pass beträffande kartläggning av vår galax Vintergatan. Till detta tog vi hjälp av radioteleskopet SALSA som finns vid Onsala, utanför Göteborg. Vi fjärrstyrde detta och med hjälp av resultaten kunde vi räkna ut hastigheten på vätgasmoln som finns i Vintergatan.  Mycket givande!

Efter middagen åkte några av oss deltagare ut till ishotellet i Jukkasjärvi för att ta sig en titt på denna sevärdhet.

Dag 5, sista dagen,  hade vi en lektion innan lunch.  Där fortsattes bland annat arbetet med SALSA.  Efter det hade vi en utvärdering med Odd som haft huvudansvaret för lägret och ordnat det mesta. Sammantaget var detta ett mycket lyckat läger enligt deltagarna. Om inte annat har vi lärt oss en hel del.

Visserligen är det här lägret slut,  men redan nu finns planer för ett läger nästa år.  Dessutom ordnas Ungdomens Star Party i helgen nere i Uppsala av  Astronomisk Ungdom.  Fyra av deltagarna ska dit och även några från Rymdgymnasiet. 

Det var allt från Astronomilägret 2013, men mina och Linas gemensamma inlägg dyker snart upp igen.

/Anna Larsson

Har du också något spännande att dela med dig av?

Kanske har du just sett ditt första stjärnfall, läser om rymden i skolan eller jobbar med någon form av rymdverksamhet. Skriv till oss på redaktionen! Om du är expert eller bara intresserad av rymden i största allmänhet spelar ingen roll, vi är alltid intresserade av fängslande historier om allt som rör världen ovanför oss.