Navigation genom vibration – rymdteknik till nytta för synskadade hero

Navigation genom vibration – rymdteknik till nytta för synskadade

Navigation genom vibration – rymdteknik till nytta för synskadade
Publicerad
2012-11-07
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

I rymdverksamhet används ofta olika former av robotar, bland annat när det ska byggas satelliter och rymdstationer, men också för att underhålla och reparera dem. Nu har den tyska rymdorganisationen DLR (Deutsches Zentrum für Luft-und Raumfahrt) utvecklat ytterligare ett sätt att använda tekniken i rymdrobotarna. Nämligen för att lotsa blinda och synskadade, genom områden och på platser de inte är vana att passera.

Den nya tekniken heter VibroTac och är ett band som synskadade kan fästa på armen. Genom en GPS-funktion talar sedan armbandet, via korta vibrationer på handleden, om när personen kommer för långt ifrån riktningen till den plats de vill besöka. På så sätt blir det väldigt mycket lättare att återvända till den rätta rutten även utan fullgod syn. Ett bra och klokt sätt att göra rymdteknik användbar också på jorden. Eller hur?

Tyvärr kan inte VibroTac ännu upptäcka trafikljus eller föremål på trottoaren, så fortfarande behövs andra hjälpmedel. Men låt oss hoppas att det kommer i framtiden!


Bild: VibroTac sätts på handleden. Källa: DLR.

 

 

 

 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen