Bloggen

Vädersatelliten MetOp-B:s första data

Den första datan från MetOp-B:s instrument MHS, Microwave Humidity Sounder. Källa: EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites).
´
Publicerad
2012-10-02
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Vädersatelliten MetOp-B som skickades upp den 17 september har nu lagt sig i omloppsbana och satt igång fyra instrument.

Det första är heter AMSU-A (Advanced Microwave Sounding Unit – A) och mäter mikrovågor. Sedan har vi ASCAT (Advanced SCATterometer) som har i uppgift att är att mäta vindhastigheten över världshaven med hjälp av radar. Det instrumentet som levererat bilden ovan är MHS (Microwave Humidity Sounder) som är utformat för att samla in information om jordens atmosfär och yta, i synnerhet luftfuktighet, strålning och temperatur. Sist men inte minst har vi GRAS (The Global Navigation Satellite System Receiver for Atmospheric Sounding) är ett instrumentet som leverera data som kommer används till att göra prognoser om omgivningens temperatur och luftfuktighet.

Dessa fyra instrument har aktiverats denna vecka och MHS har nu alltså levererat sina första data.
 
Detta visar att Metop-B fungerar som den ska och är på god väg att ersätta den åldrande MetOp-A (som skickades upp 2006) som främsta operativa satellit i omloppsbana. Men det först efter att MetOp-B varit igång under sex månader.