Bloggen

Sverige + Frankrike = sant

Sverige + Frankrike = sant
´
Publicerad
2018-03-15
Dela artikel:

Visste du att Rymdstyrelsen just skrivit ett samarbetsavtal med det franska rymdorganet CNES? Samarbetet innebär att svensk teknik och grönt raketbränsle snart kommer att finnas i en ny plattform för småsatelliter som tillverkas av CNES.

Tekniken, eller rättare sagt separationssystemen, ska levereras av Ruag Space Sweden i Linköping. För raketbränslet med tillhörande styrraketer står ECAPS AB, ett dotterbolag till SSC (Swedish Space Corporation). ECAPS bränsle är mycket mer skonsamt, både för naturen och för oss människor än det mycket giftiga och cancerogena bränslet hydrazin som idag är det vanligaste drivmedlet för satelliter. Med ECAPS system kommer det därför bli mycket enklare att hantera bränslet och att tanka satelliter. Att bränslet demonstrerats på den svenska satelliten Prisma med mycket goda resultat. Nu ska bränslet alltså även vidare för användning i Frankrike.

Att svensk rymdteknik uppskattas ute i världen är ju glada nyheter för alla oss rymdfantaster, men vad säger de som verkligen arbetar med att utveckla tekniken? Rymdkanalen frågade Anna Rathsman, styrelseordförande i ECAPS. Hon sa så här:




 



 Bild: Anna Rathsman är styrelseordförande i ECAPS. Källa: SSC.

- Det är givetvis väldigt roligt att CNES nu kommer att använda sig
av vårt bränsle. Det är också en stor möjlighet för svensk rymdteknik
och för ECAPS att sätta sig själv på rymdkartan ute i världen. Både NASA
och ESA har redan visat intresse för det nya miljövänligare bränslet
och vi hoppas så klart att fler länder ska visa samma initiativförmåga
som Frankrike.