Bloggen

Livesändning från ISS rymdpromenad

unita Williams och Aki HoshideBild: Sunita och Aki ska utföra dagens rymdpromenad. Man skulle kunna säga att Sunita Williams har en liten koppling till Sverige, hon har nämligen flugit med Christer Fuglesang tidigare
NASA
´
Publicerad
2012-09-05
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Besättningen ombord på ISS håller just nu på med de sista förberedelserna inför en andra rymdpromenad på mindre än en vecka. I torsdags fick de nämligen problem under en rymdpromenad, en EVA (Extra-vehicular activity). De skulle då byta ut en trasig elkomponent som gjorde att el från två av ISS solpaneler inte kunde tas emot. De jobbade med detta i hela 8 timmar och 17 minuter - den tredje längsta EVA:n i historien, men lyckades alltså tyvärr inte.

Idag ska man slutföra installationen av denna reservdel, en Main Bus Switching Unit  (MBSU). Det är en 100 kilo tung komponent som styr strömmen från stationens solpaneler till sina system. Dagens rymdpromenad är planerad att pågå i 6,5 timmar. Men om de inte lyckas installera MBSU inom 4 timmar kommer de att påbörja processen med att städa upp och ta sig tillbaka in i luftslussen.
MBSUBild: MBSU, den del som ska bytas ut under dagens EVA. Källa: NASA.

De två astronauter som ska utföra uppdraget är Sunita Williams och Aki Hoshide. De har båda tillbringat helgen med att tillverka en rad nya verktyg som förhoppningsvis löser problemet.

Klockan 13.15 svensk tid idag kliver de ut för att börja arbetet. Livesändningen startar klockan 12.00. Men det rullar redan sevärda klipp nu.


Streaming Live by Ustream