Bloggen

Hur såg vi på kometer förr i tiden?

En vävd tapet från 1000-talet som visar Halleys komet. Texten lyder Isti Mirant Stella, som betyder Dessa tittar undrande på stjärnan.
NASA
´
Publicerad
2011-11-25
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Idag vet de flesta av oss, i alla fall efter den här temaveckan, vad en komet är och att de är relativt ofarliga för oss jordbor. Men hur var det i forna dagar, vad trodde man då att det var för något när en komet kom flygande över himlen? Vi har grävt lite i Folklivsarkivets samlingar och hittat en hel del intressanta förklaringar på vad en komet sades vara.


Innan man uppfann teleskopet verkade kometer framträda från ingenstans på himlen för att sedan gradvis försvinna. De betraktades som ett dåligt tecken som förebådade alla möjliga sorters katastrofer och allmän olycka. På 1800- och tidigt 1900-tal kallades kometer för kvaststjärnor eller risstjärnor. En rätt logisk liknelse då en komet ofta ser ut som en stjärna med brinnande ris efter sig. Det sades då att kometerna var ris från Gud för människornas ondska.


En kometen som var synlig 1910 väckte stor uppståndelse. Man trodde att det var "Guds straffdomar som kom öfver folken". Och den beskrevs som en stjärna med lång svans efter sig, och ansågs som ett tecken som varslade krig, pest, hunger eller till och med den yttersta dagen.

Andra målande beskrivningar av kometer är att de såg ut som flygande drakar, en eldkula med lång svans eller som "ett draget svärd som stod rätt öfver staden och krigets olycka var i antågande".

Det är tur att vi idag vet att kometer inte är ett tecken om att pesten är på väg eller att världen ska gå under. Dagens kunskap om kometer gör att vi kan sova lugnt om natten =).