Bloggen

Gästblogg: Sista rapporten från uppsändningen av STS-133 (många bilder!)

´
Publicerad
2010-11-22
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Här kommer sista rapporten från Sebastian och Daniel, två läsare av Rymdkanalen som var på plats för uppsändningen av Discovery och STS-133.

Det blev ingen rymduppskjutning för oss men vi är nu efter resan fortfarande upprymda (ordvits) över allt vi har fått vara med om. För rymdentusiasten finns det saker att göra och se både så det räcker och blir över i Florida även om det inte ska skjutas upp någonting. Vi var två heldagar på Kennedy Space Center och en halvdag på Astronaut Hall of Fame. Vi passade också på att testa alla rymdiga åkattraktioner som vi kunde hitta på temaparkerna Epcot Center Future World och Magic Kingdom. Kanonkul för både barn och vuxna! :)

Dagen då vi insåg att vi skulle missa Discoverys start satte vi oss på Cocoa Beach Pier Tiki Bar för att dränka våra Scrub-sorger. Där träffade Lindsay från San Francisco och Matthew från London som var där av samma anledning. De hade turen att blivit utvalda till NASA Tweetup och därmed också fått exklusiva turer på Kennedy Space Center. Bland annat fick dom se den enorma Vehicle Assembly Building inifrån och dom fick träffa Robonaut :) Vi fascinerades av deras bilder som dom visade oss vid baren. Ni kan också spana in deras bilder här, här och några fler här.

För den som vill läsa och se bilder från resten av vårt Floridaäventyr, inklusive marshmallowätande alligatorer och segway-tur i Miami Beach, kan göra det på www.lastflightofdiscovery.se. Om du själv har planer på att göra en liknande resa så har vi nu en hel del tips och rekommendationer. Kontakta isåfall oss direkt eller hör av er till Rymdkanalen så sätter dom er i kontakt med oss.

Det var allt från oss för detta äventyr! Vi sitter nu och funderar på vart nästa rymdäventyr ska gå. Tack för att ni ville följa oss och låt oss hålla tummarna nu för att STS-133 får komma iväg den 3:e December (ni har väl inte missat att det är en nattuppskjutning nu?)

/Sebben & Daniel

BILDER FRÅN KENNEDY SPACE CENTER OCH ASTRONAUT HALL OF FAME

Orion launch abort system

Här är en fullskale-mockup av Orion Launch Abort System som visas upp för allmänheten innan den ska användas för att markpersonal ska lära sig förbereda den för uppskjutning på Kennedy Space Center. Tidigare tester har gjorts i New Mexico. Om det skulle uppstå något problem under uppskjutningen så ser den här till att kapseln (till vänster) skjuts iväg i säkerhet. Se video från testerna här. (länk:http://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?media_id=13781635)

Fullskalereplika av rymdfärjan explorer

Här är fullskalereplikan Explorer på Kennedy Space Center. Dafo vilar lite i skuggan av vänstra vingen.

Thermal protection system

Sebben spanar in skyttelns TPS (Thermal Protection System). Det är det där svarta lapptäcket som hon har på magen och nosen och som på svenska brukar kallas för värmesköld och som skyddar skytteln från den enorma hettan som uppstår vid återinträdet i atmosfären.

Isoleringsplattor

Varje Isoleringsplatta är mellan 2-15cm tjock beroende på hur utsatt området är. Varje platta är helt unik och man kan se de unika numrerna på plattorna på bilden. Utifrån numret kan man utläsa var brickan sitter men man kan också mata in numret i datorn för att tillverka en exakt kopia.

Fullskalemodeller

För oss som inte fick komma närmare rymdfärjan än 1,5km så dög dessa fullskalemodeller alldeles utmärkt. Här är den orangea bränsleanken med startraketerna på sidorna (Solid Rocket Booster). Under den 54 meter höga tanken ser ni Sebben. Den orangea färgen är isoleringsskummets naturliga färg.

Vingens framkant

Här är vingens framkant. Det gråa området är också en del av Thermal Protection System och det var där som Columbia fick ett hål då en bit isoleringsskum lossnade från bränsletanken och föll ner på vänstra vingens framkant vid uppskjutningen.

Skyttelns lastutrymme

Vi förvånades över vilken liten del av själva skytteln astronauterna har att röra sig på. Det var riktigt trångt! Nästan hela skytteln består av det här lastutrymmet. Till höger ser ni robotarmen Canadarm som ni säkert har sett att dom använder flitigt.

Apollo saturn v-raketen

I våra tidigare bilder har ni sett den enorma Apollo Saturn V-raketen. Här ser ni en jämförelse med andra raketer med Saturn V längst till höger. Den är i naturlig storlek 110 meter hög. Den är alltså dubbelt så hög som rymdfärjans bränsletank!

Christers klämkäcka kollega

Vi fick träffa Christers klämkäcka kollega.

Sebben testar konsol från gemini 4-uppdraget

Inte långt ifrån Kennedy Space Center ligger Astronaut Hall of Fame som vi också besökte. Om Kennedy Space Center är mest inriktat på farkoster och imponerande bedrifter så är Astronaut Hall of Fame till stor del inriktat på människorna bakom dessa. Här testar Sebben en riktig konsol som användes i Mission Control Center i Houston vid Gemini 4-uppdraget.

Svenska hasselbladskameror

Till vänster och höger ser vi Svenska Hasselbladskameror. De användes bland annat under Gemini-uppdragen för att fota jorden från rymden.

Space music

Det kan låta lite stelt och tråkigt i kommunikationen med människorna uppe i rymden ibland men det är såklart inte alltid det är så :) "On Gemini 6 in December 1965, Wally Schirra and Tom Stafford reported a UFO. Mission Control was concerned until they heard Schirra play "Jingle Bells" on a harmonica like this. The UFO was Santa Claus!"

Indian river

Här är vi tidigt uppe och njuter av soluppgången intill Indian River med en grym plats för att se uppskjutningen. Bara minuter efter bilden togs får vi textmeddelande om att det är Scrubbed igen och vi blir de första att meddela de omkring oss om den dåliga nyheten. Vi var alla på plats tidigt och en del hade tältat på plats eller ställt sig där med sina husbilar några kvällar tidigare.

Disney world magic kingdom vid mission: space

På Disney World Magic Kingdom vid Mission: Space. En riktigt fräck simulator där man tilldelas olika uppdrag i sitt lag inför en resa till mars. Den var strået vassare än simulatorn på Kennedy Space Center. Toppbetyg!!

Christer hälsar välkommen

Väl hemma i Sverige så blev vi glada av detta välkomnande på Arlanda! :) Nu är rymdäventyret slut för denna gång.