Nya detaljer om månlandaren Blue Moon har presenterats hero

Nya detaljer om månlandaren Blue Moon har presenterats

Rymdföretaget Blue Origin har presenterat nya detaljer om det månlandar-koncept som ska kunna genomföra en bemannad resa till månen före 2024. Bland annat presenterades en ny raketmotor.
Nya detaljer om månlandaren Blue Moon har presenterats
Blue Origin
Publicerad
2019-05-13
Dela artikel:

Under förra veckan presenterade rymdföretaget Blue Originsgrundare Jeff Bezos en fullskalig modell av månlandaren Blue Moon. Månlandaren har utvecklats under tre års tid, tillsammans med den helt nya raketmotorn BE-7.

BE-7 är konstruerad för att klara transporter av tunga nyttolaster så väl som besättningar. Istället för de raketbränslen som vanligtvis används, kommer den här motorn att drivas av flytande väte och flytande syre. Blue Origin beskriver att man med den nya raketmotorn har potential att kunna hämta väte ur det vattnen man finner på månen och därmed ska man kunna tanka farkosten på månens yta.

Det flytande syret kommer också att användas för andra syften än bara framdrivning av farkosten. Det kommer exempelvis fungera som bränsleceller som producerar landarens el istället för solceller. Ett val man gjort eftersom man vill kunna överleva månens mörka natt.

Ett första skarpt test av den nya motorn ska genomföras under sommaren.

Blue Origin

En illustration av en besättning utanför Blue Moon. 

Läs mer om Blue Moon och se hela presentationen här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen