Från läskburk till satellit hero
Utbildning

Från läskburk till satellit

CanSat-tävlingen 2019

CanSat är en tävling där eleverna ska bygga en egen satellit som ryms i en läskburk. De ska sedan lösa två uppgifter. Den första, som gäller för alla deltagare, brukar handla om att mäta temperatur och tryck. Den andra är ett uppdrag som eleverna själva tänkt ut och utgår från deras eget intresse.
Publicerad
2018-10-05
Dela artikel:

Tävlingen ger eleverna erfarenhet av att driva ett eget projekt, göra en budget, hitta mekaniska- och elektroniska lösningar för att bygga satelliten, och de får lära sig programmera den. Tävlingen vänder sig till elever i högstadiets senare del och gymnasieskolan.

Lärare som är intresserade av att låta sina elever delta kan gå en CanSat-kurs som Nordic Esero ordnar, de får då även tillgång till ett CanSat-paket med de delar som behövs för att bygga en CanSat.

Anmälningen är nu öppen för de som vill delta under våren 2019. Läs mer på hos Nordic Esero eller hos Esa. Ansök senast den 15 januari 2019.

Läraren Ylva Skilberg och hennes elever från Sunnerbyskolan i Nynäshamns kommun har som första svenska lag deltagit i den internationella Cansat-tävlingen. I år genomfördes tävlingen på Azorerna. Om du vill veta hur det gick för Ylva och hennes elever kan du läsa hennes dagbok från tävlingen.