Bloggen - Bemannad rymdfart

Så går en raketuppsändning till

Nu är det mindre än en vecka kvar tills Sveriges nästa astronaut, Marcus Wandt, lyfter mot den internationella rymdstationen med hjälp av en bärraket i modellen Falcon 9. Det måste vara en kittlande upplevelse, men hur går en raketuppsändning till egentligen?
Falcon 9
NASA/Joel Kowsky
Ämnen:
´
Publicerad
2024-01-12
Dela artikel:

Onsdag den 17 januari vid klockan 23:11 svensk tid sitter Marcus Wandt fastspänd i Crew Dragon-kapseln redo för avfärd. Far att föra kapseln upp till omloppsbana runt jorden används bärraketen Falcon 9.

Falcon 9 är en delvis återanvändningsbar bärraket som mäter 70 meter på höjden och 3,7 meter i diameter. Raketen, som skapats av SpaceX, används för att säkert transportera människor och nyttolaster till omloppsbana runt jorden, och totalt har rakettypen genomfört hela 297 uppsändningar.

Vad är det egentligen som krävs inför en uppsändning?

Före uppsändningen

Månader före en uppsändning med Falcon 9 transporteras båda raketstegen till SpaceX raketutvecklingsanläggning för att testas. Därefter transporteras de individuellt till hangaren på Kennedy Space Center i Florida. Dit transporteras även Crew Dragon-kapseln som astronauterna kommer att färdas i.

Väl på plats vid Kennedy Space Center integreras de två raketstegen och Dragon-kapselns lastas. Under den tid som är kvar innan uppsändningen görs de sista testerna. NASA och SpaceX, tillsammans med representanter från rymdstationens alla fem internationella partnerorganisationer, säkerställer tillsammans att alla komponenter; raketen, kapseln, lasten, astronauter, uppsändnings- och driftteamen samt rymdstationen själv, är redo för uppdraget.

Det sista dygnet innan uppsändningen höjs Falcon 9, med Dragon-kapseln monterad, vertikalt på uppsändningsrampen.

Infografik om traditioner innan uppfärd
ESA/ K. Lochtenberg

Hur är uppsändningsdagen för astronauterna?

Tiden innan uppsändningen räknas utifrån det som kallas ”Time minus”, där T, eller time, står för det exakta tillfälle då raketen ska lyfta. Vi går igenom hur en uppsändningsdag kan se ut för astronauterna, från fem timmar innan fram till avfärd:

T-minus 5 timmar: Den stora dagen är här! Besättningen avnjuter en god måltid innan de förbereder sig för uppsändningen.

T-minus 4 timmar och 30 minuter: En väderuppdatering görs för att hjälpa till att avgöra om uppsändningen är möjlig.

T-minus 4 timmar: Astronauterna tar på sig sin flygutrustning innan de beger sig till uppsändningsrampen.

T-minus 3 timmar och 10 minuter: Besättningen transporteras till uppsändningsrampen och färdas uppför uppsändningstornet till tillträdesrampen som ger åtkomst till rymdfarkosten.

T-minus 2 timmar och 15 minuter: Besättningen kliver in i Crew Dragon-kapseln.

T-minus 1 timme och 50 minuter: Efter att hela besättningen är säkrade i sina säten stängs och säkras luckan till farkosten. Efter det är kapseln klar och redo för avfärd, kvar återstår att förbereda rymdfarkosten för uppsändning.

T-minus 45 minuter: SpaceX:s uppsändningschef ger klartecken för att ladda bränsle i raketen.

T-minus 37 minuter: Utrymningssystemet för Crew Dragon-kapseln är igång och fungerar. Om det uppstår en nödsituation på startplattan skjuts astronauterna säkert bort från raketen.

T-minus 35 minuter: Tankningen börjar. Fotogen och flytande syre laddas i raketens första steg, och fotogen laddas i det andra steget.

T-minus 16 minuter: Det andra steget får nu också flytande syre.

T-minus 7 minuter: Motorerna på Falcon 9 kyls ner.

T-minus 5 minuter: Crew Dragon-kapseln kopplar om till intern strömförsörjning. Det börjar bli dags för den slutliga nedräkningen.

T-minus 1 minut: Datorernas kommandon kontrolleras och trycksättning av tanken startar.

T-minus 45 sekunder: SpaceX:s Launch Director säger ”Go for launch” – redo för avfärd.

T-minus 3 sekunder: Motorerna i det första raketsteget tänds. Precis före uppsändningen aktiveras även uppsändningsrampens vattensystem, kallat ”Niagara”.

T-minus 0 sekunder: Liftoff! Besättningen är nu på väg ut i rymden, men vad händer härnäst?

T-plus 58 sekunder: Raketen når toppen av aerodynamiskt tryck, även kallat Max Q.

T-plus 2 minuter och 36 sekunder: Efter att ha bränt igenom en miljon kilo bränsle släpper det första raketsteget och separerar sekunder senare.

T-plus 12 minuter: Crew Dragon-kapseln separeras från bärraketens andra steg och är på sin väg mot den internationella rymdstationen.