Bloggen - Bemannad rymdfart

Den legendariska startplattan på Kennedy Space Center

Visste du att uppsändningsplatsen Launch Complex 39A spelar en viktig roll i rymdhistorien? Startplattan på Kennedy Space Center i Florida har varit utgångspunkten för NASA:s bemannade rymdfärder sedan slutet på 60-talet, skickade upp de första människorna till månen och används idag av Space X. Det är härifrån Sveriges tredje astronaut, Marcus Wandt, sändes upp med raketen Falcon 9 för sin resa till den internationella rymdstationen.
Den legendariska startplattan på Kennedy Space Center
Apollo 11 som tog människan till månen rullas ut mot startrampen 39A på Kennedy Space Center 1969. Den svenska astronauten Marcus Wandt sändes upp från samma plats, 55 år senare. Bild: NASA
Ämnen:
´
Publicerad
2024-01-18
Dela artikel:

Launch Complex 39A (LC-39A) är en raketuppskjutningsplats på Kennedy Space Center i Florida, USA. Området och dess anläggningar byggdes ursprungligen för NASA:s utforskande av månen genom Apolloprogrammet. Startplattan designades för att hantera uppsändningar med Saturn V-raketen, dåtidens största och mest kraftfulla raket. Plattan började byggas 1963 och den första uppsändningen skedde 1967. Sedan dess har det gjorts cirka 170 uppsändningar från platsen med olika farkoster. Bland annat Christer Fuglesangs andra rymdfärd, som gjordes med rymdfärjan Discovery 2009.

I samband med rymdfärjeprogrammet, Space Shuttle, gjordes rampens ursprungliga struktur om för att passa den nya rymdfärjan i början av 1980-talet. Totalt var 39A värd för 94 uppskjutningar mellan 1967 och 2011 då rymdfärjeprogrammet pensionerades.

Idag fungerar Launch Complex 39A som en kommersiell uppsändningsplats. 2014 skrev Space X ett kontrakt med NASA där de får använda startplattan för uppskjutningar av sina raketer under 20 års tid. 2019 påbörjade Space X modifieringar av startplattan för att kunna sända upp prototyper av den återanvändningsbara jätteraketen Starship. Elon Musk, vd på Space X, har sagt att han vill flytta de flesta av bolagets NASA-uppskjutningar till LC-39A, inklusive kommersiell last och bemannade uppdrag till den internationella rymdstationen.

Historiska uppsändningar

Genom åren har en rad kända uppsändningar skett från Launch Complex 39A, bland annat:

Apolloprogrammet

 • 1969: Apollo 11 – den första bemannade rymdfärden som landade på månen och bevittnades på tv av hundratals miljoner människor. Ett stort steg för mänskligheten.

 • 1969: Apollo 12 – människan återvände till månen. En resa som fick en dramatisk inledning när två blixtar slog ner på uppsändningsplattan 39A mindre än en minut efter start. Det gjorde att stor del av rymdfarkostens elektronik, navigationssystem och datorskärmarna i kontrollrummet slogs ut tillfälligt.

 • 1970: Apollo 13 – där besättningen under hjältemodiga former lyckades ta sig tillbaka levande till jorden med hjälp av månlandaren efter att en syretank exploderat ombord. Det var då det berömda citatet ”Houston, we've had a problem” kom till.

 • Med undantag för Apollo 10, startade alla bemannade månexpeditioner från startplattan 39A.

Rymdstationen Skylab

 • 1973: Skylab – den första amerikanska rymdstationen. Rymdstationen blev svårt skadad under sin uppsändning, men kunde repareras när den första astronautbesättningen anlände. Ombord på Skylab kunde astronauterna genomföra experiment som aldrig tidigare gjorts.

Space Shuttle-programmet

 • 1977: Enterprise - den första rymdfärjan som NASA byggt men som aldrig nådde rymden.

 • 1983: Challenger – rymdfärjans jungfrufärd.

 • 2003: Columbia – det sista av rymdfärjans totalt 28 uppdrag slutade i katastrof. Rymdfärjan började brinna vid återinträdet till jordens atmosfär och sju rymdfarare omkom.

 • 2008: Discovery – då startplattan fick omfattande skador från lågorna.

 • 2011: Atlantis - sista gången startplattan användes för rymdfärjorna.

Space X

 • 2017: Falcon 9 - den första Space X-uppsändningen med en obemannad fraktfarkost till den internationella rymdstationen ISS.

 • 2018: Falcon Heavy – den första uppsändningen av Space X:s raket som hade en Tesla-bil med sig till rymden.

 • 2020: Den första bemannade Dragon-farkosten.

 • 2023: Starship – två testflygningar med den 5000 ton tunga jätteraketen som siktar på färder mot månen och Mars.

Var kan man kolla på uppsändningarna?

Det finns flera sätt att följa uppsändningarna som sker från startplattan 39A.

 • Överlägset närmast startplats 39A är presscentret som ligger 4,97 km bort.

 • För inbjudna VIP-gäster och astronauternas familjer finns en läktare vid månraketmuseet som ligger 6,3 km från uppskjutningsrampen.

 • Det finns även en annan läktare för gäster och det är vägbanken ut till Cape Canaveral Air Force Station. Den ligger 10,8 km från startrampen.

 • Många samlas på stränderna vid staden Titusville väster om Kennedy Space Center för att se uppsändningar. Dit är det nästan exakt 20 km.

 • Många uppsändningar sänds även digitalt via NASA och ESA:s webb-tv.

Några av de historiska uppsändningar som skett från startplattan 39A. Video: NASA