Bloggen - Bemannad rymdfart

Mellan två världar

Marcus Wandt är den första av ESA:s nya astronauter som åker på en rymdfärd till internationella rymdstationen med Axiom Space. Den här artikeln ingår i berättelsen om hans första uppdrag i rymden, Muninn.
Marcus Wandt
TT
Ämnen:
´
Publicerad
2023-08-07
Dela artikel:

Varje vecka är på en ny plats, i en annan tidszon. Ett otaligt antal träningslektioner, nya instruktörer och helt ny teknik. Det är ett liv mellan flygplatser, nya ansikten, oavbrutet nya lärdomar… och ingen tid för lunch.

ESA:s projektastronaut Marcus Wandt har ibland svårt att komma ihåg vart han var förra veckan. Han har varit på träningsanläggningar och rymdcenter över hela världen sedan han valdes ut som medlem i ESA:s astronautreserv i november 2022.

Hur livet har förändrats

När hans karriär som astronaut började var Marcus tvungen att kombinera två jobb samtidigt.

- Jag var tvungen att dela upp mig mellan mitt huvudjobb som chef för testpiloterna på Saab Aeronautics och samtidigt göra rymdrelaterade aktiviteter, förklarar han.

Kraven från de parallella arbetena hopade sig. Samtidigt som han ansvarade för att godkänna och genomföra provflygningar av flygplan på Saab i Sverige fanns det ökande tryck från rymdsektorn att delta i evenemang, prata med medier och träffa nya människor i rymdsektorn.

- Det var lite överväldigande ett tag och jag var tvungen att börja sätta gränser för hur många uppgifter jag kunde ta på mig. Samtidigt kände jag mig bekväm i att hantera de två rollerna och det är en stimulerande känsla att vara en del av en ny klass med europeiska astronauter, medger Marcus.

Marcus Wandt iklädd pilotkläder
Saab

Bygga vidare på det förflutna

Han tror att hans bakgrund som militär jakt- och testpilot är en tillgång i kraven på snabb anpassning till rollen som astronaut.


– Som testpilot för militära flygplan är jag van vid att tänka kritiskt för att kunna anpassa mig till olika uppdrag och situationer. Jag känner mig också väldigt trygg i att diskutera med ingenjörer och forskare tack vare min ingenjörsutbildning från universitetet, förklarar han.

Att skapa, bygga, reparera och fixa saker har alltid varit ett stort intresse för Marcus.

– Sedan jag var liten har jag alltid gillat att hamra och meka. Jag kan också sitta framför datorn och skriva koder i timmar i sträck. Jag antar att jag lika gärna kunde ha blivit snickare, mekaniker eller programmerare, säger han.

Hans föräldrar spelade också en roll. Marcus pappa är kardiolog och försökte från tidig ålder väcka hans nyfikenhet.

- Han ställde alltid frågor till mig, till exempel hur tror du att det här fungerar? Vad tycker du om detta? Jag vande mig vid att ifrågasätta allt på ett hälsosamt sätt”, minns Marcus. Jag var försökskanin för en del av hans forskning också! tillägger han.

Även hans mor påverkade hans omvärldsintresse.

- Jag minns att jag tittade på stjärnorna med henne. Min mamma och pappa pratade mycket om hur allt fungerade, och jag kunde inte sluta ställa frågor. Jag har alltid varit nyfiken på varför det är som det är, säger han.

Marcus växte upp vid Vänern, på Hammarö. Utöver svenska så har Marcus även norska rötter på sin mammas sida och han är stolt över att vara europé.

Marcus Wandt blir intevjuad av Aftonbladet
Rymdstyrelsen

Fokus

När Marcus valdes ut för att flyga till den internationella rymdstationen kände han att trycket ökade på honom.

- Nyheten om min kommande rymdfärd blev mycket större än nyheten om att jag tagits ut som reservastronaut för ESA.  Det skapade ett fokus, nu blev jag tvungen att  släppa alla andra uppgifter. Jag minns hur allt bara lugnade ner sig och kom ihop innan jag satte mig på ett flyg till USA för träning. Fokuset blev väldigt tydligt, nu har jag ett rymduppdrag att utföra, säger astronauten Marcus Wandt.