Bloggen - Astronomi

Venus ska studeras med hjälp av svenskt instrument

Nästa år skickar den indiska rymdorganisationen ISRO upp en satellit till omloppsbana runt Venus. Väl där ska den undersöka planetens magnetosfär med hjälp av ett svenskt instrument: Venus Neutrals Analyzer (VNA).
Venus
NASA/JPL
Ämnen:
´
Publicerad
2023-02-20
Dela artikel:

Uppsändningen av satelliten med namn Shukrayaan-1 är planerad till december 2024, och kommer att ske från den indiska rymdbasen Sriharikota. Det tar sex månader för rymdfarkosten att flyga till Venus, där Shkrayaan-1 kommer att tillbringa ett år i omloppsbana.

Det svenska instrumentet byggs av Institutet för rymdfysik (IRF), och kommer att vara en del av ett större instrumentpaket ombord på satelliten.

Ett mål med satellituppdraget är att förstå varför jorden och Venus har utvecklats så olika över tid.

Jordens tvilling

Venus kallas för jordens tvilling, men när vi tittar på planeterna idag skiljer de sig mycket åt. Venus har en tät och het atmosfär och till skillnad från jorden finns det idag inget vatten på planeten. När Venus bildades för fyra miljarder år sedan hade den vatten, men det har förlorats.

Det här blir den andra gången som IRF utforskar Venus. Mellan 2006 och 2014 fanns IRF:s instrument Analyzer of Space Plasma and EneRgetic Atoms (ASPERA-4) ombord på den europeiska rymdfarkosten Venus Express. Instrumentet studerade plasmaegenskaperna kring Venus, och energirika atomer som tar sig upp i rymden från atmosfären.

ASPERA-4 bevisade att vatten på Venus försvinner ut i rymden tillsammans med energi som kommer från solvindar. Resultaten gav också viktig information som hjälper forskarna att förstå exoplaneter runt andra stjärnor.

Venus är ett bra exempel på hur en planet i den så kallade beboeliga zonen skulle kunna se ut, och att undersöka Venus kan fylla kunskapsluckor om planeter som vi ännu inte kan utforska med instrument på plats.

Läs mer om Venus här

Mer om VNA

VNA utvecklas i samarbete med Space Physics Laboratory (SPL) i Trivandrum, Indien, och är en exakt kopia av det instrument som IRF bygger för ESA:s kometexpedition Comet Interceptor. Baserad på över 15 års erfarenhet från Venus Express ska VNA-sensorn ge oss nya unika mätningar, och möjligheter att fördjupa vår kunskap om Venus atmosfär och dess växelverkan med solvinden.

Genom att mäta flödet av energi och partiklar bidrar VNA till ökad kunskap om växelverkan mellan de laddade partiklarna från solen, solvinden och Venus atmosfär.