Bloggen - Jordobservation

Mystisk satellit sprider rymdskrot

En hemlig rysk satellit kan ha exploderat i omloppsbana, vilket har fått mängder av rymdskrot att spridas i rymden.
Objekt runt jorden
Stuffin.space
Realtidskarta med registrerade objekt runt jorden från Stuffin.space.
Ämnen:
´
Publicerad
2023-02-17
Dela artikel:

Den 4 januari i år gick den ryska satelliten Kosmos 2499 i bitar, vilket fick mängder av rymdskrot att spridas på låg omloppsbana runt jorden. Enligt USA:s rymdstyrka United States Space Force går det att spåra 85 bitar skräp på en höjd av 1 169 km.

Det är inte första gången just denna satellit gått sönder. Den första incidenten ska ha inträffat den 23 oktober 2021, enligt Jonathan McDowell, astronom vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Då frigjordes 22 bitar rymdskräp från satelliten.

På den höjd som skräpet befinner sig på kommer det att ta årtionden innan det brinner upp i jordens atmosfär.

Skräpet skapar oreda i den låga omloppsbanan. Den europeiska rymdorganisationen ESA har sitt eget Space debris office som analyserar rymdskrotssituationen. De kan följa utvecklingen av en sådan här händelse och bedöma vad konsekvenserna blir för annan rymdfart. Inom rymdsäkerhetsprogrammet utvecklas och testas även ny teknik för att övervaka och spåra rymdskrot för att förbättra den europeiska förmågan på området.

EU organiserar ett partnerskapsprogram för detta syfte: EU-SST (Space surveillance and tracking). Sverige deltar sedan 2022 samarbetet, som tillhandahåller kollisionsvarningar, återinträdesanalys och fragmenteringsanalys.

- Med det stora intresset för stora konstellationer i LEO [Low Earth Orbit] blir rymdskrotsfrågorna viktigare och synligare, samtidigt som insikten att vårt samhälle är beroende av rymdsystem sprids allt mer, säger Johan Köhler, chef för Forsknings- och utvecklingsavdelningen på Rymdstyrelsen där han även har ett ansvar för frågor kring eventuella hot från rymden.

Det finns projekt för att städa upp den låga omloppsbanan runt jorden. ESA utvecklar system för detta i projektet ClearSpace-1 inom sitt rymdsäkerhetsprogram. Målet är att etablera en kommersiell tjänst som kan plocka ned rymdskrot. Beräkningar visar att det gör bäst nytta att kunna plocka ned de stora rymdskroten, som uttjänta satelliter, eftersom de riskerar att kollidera och då alstra stora mängder fragment.

Fortfarande oklart varför satelliten gått sönder

Fortfarande är orsaken till att satelliten gick sönder okänd, men det har spekulerats om att en explosion i framdrivningssystemet kan vara orsak till båda incidenterna. En annan identisk rymdfarkost, Kosmos 2491, ska ha exploderat 2020. Den händelsen ska ha uppkommit på grund av en explosion i just framdrivningssystemet. 

Kosmos 2499 sändes upp i rymden den 23 maj 2014. Det finns indikationer på att satelliten har utfört ovanliga manövrar, och vad satelliten egentligen har för uppgift är höljt i dunkel. Det har bidragit till spekulationer om huruvida detta egentligen är ett experimentellt antisatellitvapen, ett satellitunderhållsfordon eller samlare av rymdskrot. Det pekar dock mot att satelliten var utformad för att testa experimentella plasmaframdrivningsmotorer och jonpropellrar i omloppsbana.