Bloggen - Astronomi

Jupiter är åter planeternas kung

Astronomer har av misstag funnit tolv okända månar som går i omlopp kring Jupiter. Därmed är planeten inte bara solsystemets största utan återigen även den med flest månar. Upptäckten ger viktiga upplysningar om Jupiters historia.
Jupiter fotat av James Webb teleskopet
NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; bildbehandling av Ricardo Hueso (UPV/EHU) och Judy Schmidt
Jupiter fotad av James Webb teleskopet. Till vänster ser man månen Amalthea.
Ämnen:
´
Publicerad
2023-02-13
Dela artikel:

Efter att tappat sin ledning till Saturnus 2019, har Jupiter återigen blivit planeternas kung med flest månar i solsystemet. Anledningen till skiftet är att astronomer har funnit tolv tidigare okända månar som går i omloppsbana kring den största planeten i vårt solsystem. Det ger Jupiter 92 månar, att jämföra med Saturnus 83.

De tolv månarna runt Jupiter upptäcktes av misstag. Jupiter råkade vara i närheten på himlen när forskarna letade efter extremt avlägsna objekt i solsystemet. När astronomen Scott Sheppard från Carnegie Institution for Science var på jakt efter den mystiska Planet 9 i det yttre solsystemet upptäckte han ett antal okända månar på köpet.

Månarna är relativt små och svåra att se, speciellt med tanke på att Jupiter är stor och reflekterande. Men tack vare att det teleskop som användes är mer kraftfullt än tidigare teleskop var det möjligt att upptäcka månarna.

De tolv nya månarna som upptäckts runt Jupiter varierar i storlek, men samtliga är ganska små. Endast hälften av dem är större än 2,4 kilometer i diameter vilket är gränsen för att stenarna ska kunna få ett eget namn. 

Nio av de nyupptäckta månarna kretsar relativt långt från Jupiter i en retrograd rörelse, det vill säga i motsatt riktning jämfört med Jupiters rotation. De övriga tre månarna är närmare planeten och kretsar i samma riktning som Jupiter roterar. 

De nyupptäckta månarna hittades 2021 och 2022. Allt som rör sig över himlen i närheten av Jupiter med samma riktning och samma hastighet är potentiella månar. Nya observationer måste göras över tid för att se om objektet fortfarande kretsar kring Jupiter, och först därefter erkänns de officiellt.

Troligen finns många fler månar runt både Jupiter och Saturnus, och vilken planet som har flest månar spelar egentligen inte någon roll. Däremot är upptäckten av nya månar betydelsefull för forskningen och kan berätta om Jupiters historia. De retrograda månarna tros vara resterna av tre större objekt som brutits sönder efter att ha kolliderat med andra föremål.

Läs mer om Jupiter här