Bloggen - Rymdteknik

Forskning 26 mil ovanför Kiruna

I november ska raketen Suborbital Express 3 lyfta från den svenska rymdbasen Esrange, strax utanför Kiruna. Ombord har den experiment från hela världen som alla har gemensamt att de kommer få sex minuter i en tyngdlös miljö på 260 kilometers höjd.
Maser 14 launch
SSC
Bild från uppsändningen av den förra Suborbital Express-raketen år 2019.
Ämnen:
´
Publicerad
2022-11-02
Dela artikel:

Suborbital Express 3 är en kommersiell så kallad sondraket med flertalet experiment från olika aktörer ombord. Den är utvecklad av det statliga svenska rymdbolaget Swedish Space Corporation (SSC) och erbjuder forskare att utföra experiment i tyngdlöshet högt ovanför den lappländska vildmarken. Raketen kan bära upp till 400 kilogram, är 12,6 meter hög, 0,57 meter bred, och når en hastighet mellan Mach 12 – 13, alltså över 14 000 kilometer i timmen. Förberedelserna för Suborbital Express 3 har pågått i drygt två och ett halvt år.

Ombord på raketen finns experiment från hela världen. Bland annat ett biologiskt experiment som är kopplat till Musa-projektet i Costa Rica vars mål är att hitta ett sätt för bananplantor att bli kvitt den så kallade Panamasjukan. Ett svampangrepp som ställer till det för världens bananodlare. Andra exempel är en teknisk demonstration av en ny modell av armbandsur från den Schweiziska klocktillverkaren Fortis, ett experiment med en aktiv strålningsskärm av en forskargrupp från Australien och ett experiment om hur planeter formerar sig runt en ung stjärna av en tysk forskargrupp.

Vinnarna från Astronomisk Ungdoms sommarforskarskola
SSC

Vinnarna av årets rymdforskningsskola: (från vänster) Theodor Lennartsson, Mabelle Hanna och Anita Ali Asgar.

Det finns såklart även svenska exempel på forskning ombord på raketen. SSC har öronmärkt en plats åt Astronomisk Ungdom. Där ska vinnarna av årets Rymdforskarskola, en sommarforskarskola inom astronomi och rymdteknik för gymnasieelever, få möjligheten att testa sitt experiment i rymden. Årets vinnare, ett lag bestående av Anita Ali Asgar (17 år, Blackebergs gymnasium i Stockholm), Mabelle Hanna (17 år, Ållebergsgymnasiet i Falköping) och Theodor Lennartsson (17 år, Katedralskolan i Lund) ska mäta kosmisk strålning med hjälp av en egenkonstruerad scintillationsräknare som tillverkats i samarbete med Vetenskapens Hus.

Även Uppsala universitet finns representerade ombord med ett experiment som ska studera levande stamceller som en del av diabetesforskningen.

Runt nio miljoner människor världen över lider av den autouimmuna sjukdomen typ 1-diabetes. Exakta orsaker eller tillvägagångssätt för att förebygga typ 1-diabetes är okända. Hos patienter med typ 1-diabetes är betacellerna förstörda. I experimentet ombord på Suborbital Express 2 ska det undersökas olika vägar för att stimulera produktionen av insulin genom att interagera en typ av stamceller med betaceller från bukspottkörtlar på möss.

− Det här är ett biologiskt experiment med levande stamceller och insulinproducerande betaceller som ska utsättas för tyngdlöshet. Det finns god potential att vi sitter på möjligheterna att påverka betacellsförökning och betacellsfunktion för diabetespatienter med stamceller, säger Elena Kozlova, professor och forskningsledare vid Uppsala universitet.

Tyngdlösheten har i tidigare försök visat sig gynna betacellernas reproduktion och förhoppningen är att resultaten ska bidra till en del av en eventuell behandling i framtiden.

− Mekanismer kan vara enklare att studera i tyngdlöshet då gravitationen ofta har en stark påverkan på de experiment vi arbetar med. Vi är väldigt glada över att få in ett sådant här viktigt experiment på vår raket. Det är underbart att både Sverige och SSC kan vara en del i så viktig forskning, säger Alf Vaerneus, projektledare hos SSC.