Risken att få rymdskrot i huvudet hero

Risken att få rymdskrot i huvudet

I juli damp tre stora metallbitar ner i en fårhage i Australien, den största över tre meter lång. Dessa verkar komma från en raketdel som inte helt brunnit upp i atmosfären under återinträdet. Hur farligt är rymdskrot för oss nere på jorden egentligen?
Robot i rymden
ClearSpace
Publicerad
2022-08-08
Dela artikel:

Den australiska rymdmyndigheten har bekräftat att tre stora delar av så kallat rymdskrot, hittats i en fårhage i Snowy Mountains, New South Wales. Delarna tros komma från när SpaceX Dragon-kapsel återinträdde i atmosfären den nionde juli efter ett uppdrag till den internationella rymdstationen. Själva kapseln landade hel på jorden men en del av den, som ska kopplas av under nedfärd, brann inte upp i atmosfären som den skulle. Nu ligger delarna utspridda över fårhagen och som tur är skadades ingen av incidenten.

Hur farligt är det egentligen med rymdskrot som kraschar på jorden och behöver man vara orolig, det har nu kanadensiska forskare publicerat en artikel om i tidskriften Nature Astronomy.

Varje minut av varje dag regnar skräp ner över oss från rymden. Mest handlar det om mikroskopiska partiklar från asteroider och kometer som lägger sig obemärkt på jordens yta. Sammantaget blir det närmare 40 000 ton damm varje år. Liter mer sällan tar sig större stenar ner hela vägen till marken och ungefär vart hundrade år smäller en större sten ner som kan orsaka större skador. Ett exempel på detta är Tjeljabinsk-meteoriten år 2013.

Än mer sällan hamnar kilometerstora stenar från rymden i kollissionskurs med jorden. Något vi ska vara väldigt tacksamma för.

I den nya studien undersöktes istället för asteroider och kometer rymdskrot, till exempel förbrukade raketsteg som inte brinner upp i atmosfären vid raketuppskjutningar eller trasiga satelliter. Genom att titta på data över de senaste 30 åren, samt i registret över hur många objekt som är i omloppsbana eller som planeras att sändas upp, har forskarna kunnat fastställa att det faktiskt finns lite att oroa sig för.

Först och främst verkar det farligare att bo på södra halvklotet, i samma latitud som Jakarta i Indonesien, Dhaka i Bangladesh eller Lagos i Nigeria. Studien kommer fram till att det finns en risk på ungefär 10 procent att det sker en dödlig olycka orsakad av rymdskrot under det kommande årtiondet. Detta kanske inte låter så mycket men med tanke på hur stor ökningen av raketuppsändningar och satelliter i omloppsbana kan den stiga.

Så, vad görs åt problemet? Först och främst utvecklas fler typer av raketer som kan återvända och landa på jorden än tidigare i historien, det gör att det blir färre delar som kan krascha ned på oss. Sedan jobbar faktiskt flera stora rymdorganisationer med att utveckla teknik för att på ett säkert sätt ta ner skrot från omloppsbana, samtidigt som lagar skrivs för att tydliggöra alla rymdaktörers gemensamma ansvar. Frågan om rymdskrot har de senaste åren börjat tas på allvar.

Rymdbloggen