Nobel Week Lights 2021 hero

Nobel Week Lights 2021

Nu är sista helgen att njuta av årets upplaga av Nobel Week Lights i Stockholm. Nobel Week Lights erbjuder alla att njuta av ljuskonst i världsklass. På stadshuset projiceras verket ”Earth from Space” som skapats av Andreas Skärberg med stöttning av Rymdstyrelsen.
Stadshuset
Jonas Appelberg
Publicerad
2021-12-10
Dela artikel:

Nobel Week Lights är en festival som vill uppmuntra nyfikenhet och upptäckarlust genom ljusinstallationer som sätts upp runt om i Stockholm på offentliga platser. Installationerna är inspirerade av tidigare Nobelpristagare och deras upptäckter.

Konst och vetenskap har alltid hört ihop. Konst inspireras av vår förståelse och upplevelse av naturen och världen runt omkring oss. Verket "Earth from Space" projiceras på Stockholms stadshus-fasad, skapad av Andreas Skärberg, creative director på företaget Pxlfld Studios, med stolt stöttning av oss.

Utan ljus hade universum varit försatt i ett livlöst mörker och det är ganska fantastiskt hur vi genom vetenskapen lyckats tämja denna fundamentala urkraft. År 2014 fick Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura Nobelpriset i fysik för sin uppfinning av blått LED-ljus. Rött och grönt ljus hade man tillverkat länge, men att skapa blått ljus - vilket tog ytterligare 30 år - var väsentligt för att även kunna skapa vitt LED-ljus.

Nästan en fjärdedel av jordens elförbrukning går åt till just belysning, och LED-ljus är ett av de ledande sätten man kan minska på elförbrukningen. Nobel Week Lights pågår under nobelveckan den 4-12 december och nu kommer sista helgen för oss att samlas under just denna typ av energisnåla belysning för en spektakulär ljusupplevelse.

Ut och njut!

Rymdbloggen